Att hamna i hamnen

I gruppmötet i onsdags diskuterade vi hamnen och båtklubbens framtid. Ja, inte bara båtklubbens framtid naturligtvis, utan hela hamnens framtid, men det är ju nära förknippat med varandra.

Vi i kommunen har ett dilemma här. Å ena sidan har vi båtklubben som längtar efter ett långsiktigt avtal som gör att de känner att det finns en mening med att rusta sina båtskjul och bygga nytt. De till och med drömmer om att få ett café att flytta dit.
Å andra sidan drömmer kommunen om att bygga bostäder och kanske butiker och restauranger i området.
Som alltid när man har två önskemål som står mot varandra gäller det, enligt min mening, att hitta en gyllene medelväg. Frågan blir då hur den ska se ut.

Det finns vissa delar i det här som känns rätt självklara.
Det första är att oavsett vad man må tycka om saken att alla människor vill bo vid vatten, så är det så det är. Det gör den här marken till ett av Enköpings värdefullaste områden. Så inget tomträttsavtal till båtklubben.
Det andra är att en levande hamn kan vara en pärla för en stad och att i en levande hamn borde det finnas båtar.
Det tredje är att vi kan inte göra så mycket alls innan vi vet vad som händer med värmeverket som ligger i vägen.

Mitt första förslag var att ge båtklubben ett kortare avtal i väntan på att utredningen om hamnen skall bli klar. Enligt rykten är den på väg inom en mycket snart framtid. Problemet här är att kommunen gav båtklubben ett kort avtal sista, just för den orsaken. Dock utan att vi lyckades komma fram till något. Då känns det plötsligt inte helt ok att ge dem samma besked en gång till.

En gyllene medelväg som kom fram under våra diskussioner, som jag ändå känner är acceptabel, är att ge båtklubben ett avtal som sträcker sig 15-20 år framåt, men med en tydlig plan för att båtskjulen ska flyttas till en annan plats men att bryggorna får vara kvar. Att området i övrigt ska snyggas upp så att det blir en fröjd för alla, även de som inte har en båt.

Men innan jag bestämmer mig slutgiltigt för vad jag tycker skulle jag gärna se den där utredningen. Kanske kan bilden över hamnens framtid klarna lite och vi kan fatta ett riktigt bra beslut.
Jag lär återkomma i ärendet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s