Visioner för Vård och Omsorg

På budgetfullmäktige var jag upp och pratade två gånger. Det första inlägget jag gjorde var kring mina visioner för vård och omsorg. Egentligen är det väl mer långsiktiga mål än visioner, för för mig är visioner något som är i princip ouppnåeliga och jag föredrar mål som går att nå, även om det tar ett tag.
Mina mål är att Enköping ska ha många olika typer av boenden. Kanske ett boende med inriktning mot trädgård, där man kan få fortsätta odla tomater, morötter och blommor, så som man alltid har gjort. Ett sådant boende skulle jag själv vilja bo på. Eller kanske ett boende med husdjursinriktning, där man får ta med sig katten när man flyttar in och som kanske har en hund på avdelningen och höns i trädgården. Där skulle jag dock inte vilja flytta in, eftersom jag är allergisk mot både fåglar och husdjur.
Boenden som gör att valet man har blir viktigt. Och självklart ska man få ordentlig hjälp att välja ett boende som passar. Kanske ska det vara biståndshandläggarens jobb, kanske ska man ha en separat äldreguide för jobbet?
Jag vill också ha funktionella kök på varje avdelning och maten ska lagas på boendena.
Jag vill också ha många olika utförare i hemtjänsten så att man kan välja en service som passar just mig.
Jag tror också att den förebyggande verksamheten är oerhört viktigt och trots att den inte är lagstadgad på samma sätt tror jag att det vore ett misstag att skära för mycket i den. Demensteamet till exempel gör ett mycket bra jobb, likaså anhörigcentrum som stöttar anhöriga. Åldrande, men kanske framför allt demens påverkar anhöriga nästan lika mycket som den som drabbas direkt.

Efter mitt framförande frågade Solveig Sundblad, som sitter i Vård och omsorg för sossarna, varför jag då i herrens namn inte röstat med dem i just dessa frågor. Svaret är enkelt, vi jobbar mot samma mål men vägen dit är lite annorlunda.
Att driva och jobba på ett boende med en tydlig inriktning, så som ett ”Lotte-inspirerat” boende kräver energi och engagemang. Jag tror inte att det infinner sig genom ett beslut i nämnden. Jag tror det måste komma underifrån. Jag skulle hellre se vägar att uppmuntra och inspirera personalen att själva komma fram till vilket slag boende de vill driva. Därför röstade jag nej i nämnden.
Jag var helt för att maten lagas på varje avdelning tills jag såg nya Kungsgården på Gröngarn. I köken där är det personalen själva som lagar mat, undersköterskor som egentligen är utbildade till att ta hand om kunderna och deras behov. Kunderna själva fick inte komma in i köket.
På Åkersberg kommer maten att lagas på boendet, men av proffesionell kökspersonal med kunskap i näringslära. Köken på avdelningarna kan användas till att baka bullar och annat tillsammans med kunderna. Därför röstade jag nej till att maten ska lagas på avdelningarna där. Om det visar sig att Kungsgårdens metod trots allt fungerar bättre och de äldre äter bättre och mår bättre där är jag beredd att ändra mig till nästa upphandling.
Oavsett ovanstånde tror jag att det viktigaste till att vi år efter år får så höga värden i undersökningar, både från kunder och personal är våra chefers engagemang men framför allt det viktiga jobbet med att hålla det salutogena förhållningssättet levande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s