I huvudet på mig

Jag fick frågan om var det formella beslutet fattas för hur jag röstar i fullmäktige. Vem eller vilka talar om för mig vad jag ska rösta.

Mitt svar är: Ingen annan stans än i mitt huvud. För om man frågar var det formella beslutet tas och om man diskuterar frågor som står på dagordningen i fullmäktige så är det jag som enskild person som ansvarar för hur jag röstar. Jag kan aldrig gömma mig bakom ”partiet sa att jag var tvungen att rösta så här oavsett vad jag själv tycker”
I de mest extrema fall innebär det att om vi röstar och ger en galning en massa makt i kommunen så är alla vi som gjorde det enskilt ansvariga för vårt beslut. Vi ska inte kunna gömma oss bakom anonymitet. Man ska helt enkelt kunna ställa oss till svars för de dumheter vi gör. Vilket är en av grundstenarna i fungerande rättsstat enligt mig.
I något mindre extrema fall innebär det väl att om jag har stort stöd i en viss by i kommunen så ska jag kunna stå där och prata med grannarna och lova dem att rösta för en cykelväg från stan. Om ärendet sedan kommer upp på ett möte, diskuteras överläggs och beslut fattas för att Centerpartiet inte är för byggandet av cykelväg. (Vilket i sig är helt fel, vi vill ha mycket cykelvägar på landet) Så ska jag inte behöva rösta mot min egen övertygelse i en fråga som är av vikt för både mig och de som kryssat just mig.
Det där blev krångligt och jag är trött. Om ni inte fattar vad jag är ute efter får ni gärna mejla så ska jag formulera om det en dag när jag är pigg.

Jag har varit politiker, inte så länge i jämförelse med vissa andra, men i fem år i alla fall. I fullmäktige har jag suttit i tre år och än så länge har jag inte varit närheten av något av ovanstående scenarior. Det vanligaste är väl att man diskuterar politik i medlemsgruppen en gång i månaden. Man stöter och blöter och lyssnar på varandra.
Personligen kanske jag lyssnar mer på vissa i vissa ärenden. Typ jag lyssnar på Mats i skolfrågor, Anna i sociala frågor och Mona i fritidsfrågor, men sedan har jag ju en massa egna åsikter som jag vill framföra och målet är att vi ska nå någon slags enighet om vad vi ska stå för. Tanken är ju att diskussionen sker låååååångt före beslut i fullmäktige ska tas så att vi hinner diskutera färdigt och sedan gå ut till våra respektive nämnder och påverka där, så när beslutet skall fattas i fullmäktige är vi nöjda med det som står där.

Kortfattat. Partiets åsikter och inriktning i olika frågor beslutas i gruppen men jag är alltid ansvarig för hur jag röstar i fullmäktige, därför kan ingen tvinga mig att rösta på ett visst sätt.

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s