Samtal med vis man del 1

Under julen har jag tagit det lugnt och varit synnerligen opolitisk. Vi diskuterade inte ens politik under familjemiddagen innan julafton, i alla fall inte så mycket…

Men så här någon dag efter nyår, lagom till trettondagen hade jag förmånen att få prata med en av de visaste personer jag känner. Han är alltid påläst, alltid vetgirig, alltid oerhört kunnig och alltid ödmjuk. Han frågade mig om min syn på kärnkraft. Guuud vilket lätt fråga att svara på, särskilt ur ett centerperspektiv – not.
Så jag slängde partitillhörigheten överbord och berättade att jag anser att vi som princip ska kunna ta hand om vår egen skit. Slutförvaring 100 000 år framåt känns inte bra i magen. Vi ger en obehaglig present till en framtid vi inte vet något om. Det ogillar jag. Men jag ogillar också att vi istället köper brunkol från Tyskland, är det så mycket bättre? Mindre skit om 1000 år, mycket mer skit och växthus varje dag. Jag undrar vad de om 1000 år kommer att tycka var det bästa påhittet? Så mitt förslag är att vi fortsätter forska förutsättningslöst, både på hur vi ska få kärnkraft effektivare och om det går att göra något åt slutförvaringen, vi kan forska om hur koldioxiden skall bindas i kolkraftverken och vi ska fortsätta forska på energikällor som varken förbrukar jordens resurser, eller än viktigare lämnar spår. Men jag gillar det förutsättningslösa. Teknikutveckling går i ett rasande tempo och den ena idén föder den andra. Vem vet vilka fantastiska idéer som kommer att finnas om 100 år?

Minst lika viktigt är att göra oss människor energimedvetna, våra hushåll och vårt liv energisnålare. I det räknar jag naturligtvis även framställning och frakt av de varor och tjänster vi använder oss av.

Kanske kan vi ge framtidens barn roligare presenter än supergiftigt kärnkraftsavfall och ett överhettat jordkolot?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s