Outbildad politiker

Idag i EnköpingPosten påpekar Bengt Johansson att dåliga politiker kostar, samtidigt undrar insändare Mandel vilka kriterier som ställs på en politiker. Det är berättigade åsikter, faktiskt. När vi politiker fattar fel beslut står det oss dyrt, och inte bara oss. Jag menar här handlar det inte om att köpa fel färg när man ska måla om köksbordet (kostade mig 700kr och blev uselt) eller när man köper vårjacka man inte behöver (Kostade mig också 700kr och jag älskar den) Det svider i plånboken, visst men det är hanterbart. När man som politiker fattar ett dåligt beslut pratar vi PENGAR! Som att impulsköpa ett hus som kommer att påverka din ekonomi månad efter månad, år efter år. Alltså måste man få ställa krav på oss politiker, inte tu tal om det. Men det är nu det blir lite knepigt… Det där med vilka kriterier man ska ställa på oss som är politiker.

Jag har alltid varit engagerad i samhällsfrågor. Rätt oundvikligt med en pappa som är först rektor och sedan kommunalråd. Men jag har aldrig ansett mig tillräckligt kompetent för att bli politiker. Jag kunde ingenting om hur en kommun fungerar, jag är fortfarande mindre bra på att läsa budgetkalkyler och behöver ofta få dem förklarade för mig. Inte ens när jag gick politikerskolan så tyckte jag att jag hade i politiken att göra. Tills Annie Lööf kom och hälsade på och pratade om vad en politiker egentligen har för roll. Hon sa att jag behövde inte vara expert, det är det vi har tjänstemännen till. Vår jobb är att vara en moralisk kompass. För att kunna vara det ska tjänstemännen ta fram underlag för beslut, kanske rent av komma med ett förslag till beslut, men i slutet är det inte bara min kompetens utan även min magkänsla som ska avgöra. Är det här ett beslut i linje med vad jag som centerpartist står för.

Men för att återgå till problemet. Om vi ställer krav på oss politiker att vara ekonomiskt utbildade, kunniga inom sitt område och erfarna ledare så skulle vi antingen behöva rekrytera politiker som vi rekryterar företagsledare och då kommer vi att behöva mångdubbla lönen för våra politiker. Och förutom det så skulle vi förmodligen bara få en sorts människor som politiker; högutbildade män i pensionsåldern. Politiken ska spegla hela samhället och här finns det massor av andra sorts människor. Män, kvinnor, äldre, yngre, utbildade, outbildade, egenföretagare, arbetare och tjänstemän. Alla sorter och vi politiker ska spegla dem alla.

Men det betyder inte att vi är perfekta eller att det är ett försvar för dumma beslut. Absolut inte! Jag har två förslag för att kanske få dessa motstridiga sidor att gå ihop.

1. Så fort man kommit in i fullmäktige för första gången skall man erbjudas en kurs i förvaltningsekonomi. Ett avsnitt om LOU vore kanske inte helt fel det heller.

2. När man blir ordförande eller vice ordförande och framför allt kommunalråd borde man få gå en ledarskapsutbildning. Precis som rektorer inte behöver ha gått rektorsutbildning innan de fått tjänsten utan får gå den efteråt, borde man kunna göra samma sak med politiker.

Jag inser att detta naturligtvis kommer att innebära att kommunen lägger än mer pengar på oss politiker, men det kanske skulle bli en vinst i slutänden om det hjälper oss att bli bra och kompetenta ledare.

Med en sådan utbildning tillsammans med min egen erfarenhet av livet samt min moraliska, centerpartistiska kompass i magen tror jag att jag skulle göra ett bättre jobb. Sedan kan jag inte lova att jag aldrig kommer att fatta dumma beslut, men jag lovar att försöka.

2 kommentarer

    1. Tack Tomas för kommentaren. Visst borde det vara självklart! Jag vet att jag i alla fall skulle gå om det erbjöds.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s