Ska vi förstatliga svenska skolan?

Efter katastrofala resultat i PISA-undersökningen och efter Lewins utredning ropar alltfler efter ett förstatligande av svenska skolan.

Själv är jag lite kluven i frågan. Jag håller med Lewin om att det viktigaste är att höja lärarlönerna. (Och det säger jag inte bara för att jag ska få mer pengar i plånboken, jag lovar, även om det vore trevligt. ) Alla undersökningar pekar på två saker, föräldrarnas engagemang och lärarens roll. Föräldraengagemang är svårt att besluta om politiskt men lärarlöner kan vi faktiskt göra något åt. I min värld får man vad man betalar för. Lågt pris är ofta sämre kvalité än dyra grejor – inte alltid men generellt, och det gäller även på tjänster. Hög lön ger hög status som ger många som vill bli lärare som ger ett större urval och fler med högre kompetens, så enkelt är det.

Skulle lärarlönerna höjas om det förstatligades? Ja, det tror jag faktiskt, vilket naturligtvis talar för ett förstatligande. Men som lärare är det inte bara lönen som avgör – faktiskt. Ett förstatligande skulle dels göra det svårare att ge individuella löner. Hur ska någon Nisse i Stockholm veta om jag lägger ner ett större engagemang i mitt jobb än vad Lisa i klassrummet bredvid gör? Och jag tycker att det skall synas i lönekuvertet, en vilja att utvecklas bör premieras. Svårare blir det också att justera för varje skolas specifika behov. Förstatligas skolan kommer skolpengen att delas ut lika till alla skolor, en summa för varje barn. Idag har kommunen möjlighet att justera den summa pengar en skola får om vissa skolor av olika anledningar behöver lite extra.

Som Centerpartist tror jag på decentralisering. Beslut ska fattas när de som besluten berör. Men jag är också medveten om att det är många verksamheter som slåss om kommunens pengar och med en åldrande befolkning kommer konkurrensen om skattepengarna bli än hårdare. Kanske kan staten gå in med pengar vikta till just lärarlöner och så får kommunen stå för resten? Kanske finns det andra lösningar? Men vi ska inte skynda in i ett förstatligande! För om man läser Lewins utredning lite noggrannare så är det just det han kritiserar. Inte kommunaliseringen utan att vi skyndade in i den utan att ha förberett det och tänkt igenom det ordentligt. Låt oss inte göra samma misstag en gång till!

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s