Lite funderingar kring Socialdemokraternas förlag på gymnasiereform

Jag håller med Socialdemokraterna om att det är bekymmersamt att så många hoppar av gymnasiestudierna.

Enligt debattartikeln i EP idag säger de att Svenskt näringsliv gjort en undersökning där det sägs att en fjärdedel som går högskoleförberedande program skulle ha valt yrkesförberedande istället om det gett högskolebehörighet. Jag ser faktiskt inte problemet där. Antingen anser man att högskolebehörighet är det viktigaste och då väljer man en sådan utbildning, vill man satsa på ett yrke väljer man en sådan utbildning och kan man inte bestämma sig finns det möjlighet att välja till kurser på yrkesprogrammet för att få båda delar. Jag har svårt att se att vi skulle få stopp på avhoppen från gymnasiet genom att införa något som redan finns? Eller menar socialdemokraterna att man skall bli behörig till högskola utan att behövt läsa teoretiska ämnen? I alla fall inte i till samma nivå som de som väljer teoretiska program? Varför skulle man då läsa ett teoretiskt program?

Sveriges unga måste rustas för att konkurrera med kunskap inte med låg lön, fortsätter debattartikel. Vi vet alla att det just nu inte är gott om jobb – tyvärr. Men jag har svårt att se hur man skall kunna rusta unga människor genom utbildning. I alla annonser jag läser står det klart och tydligt att det är erfarenhet som efterfrågas, inte lång utbildning. (Även om de flesta arbetsgivare gärna ser både ordentlig utbildning och erfarenhet) Jag har ytterst svårt att se att man som arbetsgivare skulle välja en oprövad ung människa istället för någon med referenser och lång erfarenhet om man skall betala samma lön till dem båda. Hur många år hade ni tänkt att man ska gå på gymnasiet för att få kunskaper motsvarande några års erfarenhet? 10? Nej nu raljerar jag lite, förlåt. Då är yrkescollege ett bättre sätt att gå. Den idén ställer jag helt upp på. Näringslivet måste in i yrkesutbildningarna, men det steget har regeringen redan tagit i och med att de nu har förslag på lärlingsutbildningar. (Något vi i Centerpartiet ropat på länge)

Det sista i förslaget är att göra gymnasiet obligatoriskt. Hur då? Var hamnar de som inte kommer in på det program man vill för att man inte har fullständiga betyg från nian? Eller ska man söka ett program och så kommer man in där oavsett betyg?Vad händer med sådana som mig? Jag var urless på skolan och plugg i mitten på gymnasiet. Hoppade av och försörjde mig som springvikarie i vården medan jag grubblade på vad jag ville bli. Kom tillbaka till skolbänken efter ett halvår, pluggade vidare och blev lärare. I en värld där gymnasiet är obligatoriskt ser jag framför mig att jag känt mig tvungen att fortsätta, gått ut med ofullständiga betyg och aldrig blivit lärare. Eller så hade jag skolkat och mamma och pappa fått allvarliga samtal med socialen på grund av mitt skolk.

Jag är ledsen kära socialdemokrater, jag håller med er om att ungdomar avhopp från utbildning är allvarligt och tragiskt, men jag kan för mitt liv inte se hur det skulle avhjälpas med tvång.

Hur jag vill förhindra avhopp från gymnasiet? Det kommer i ett eget blogginlägg. Annars blir det här ohjälpligt långt.

En länk till en artikel i skolvärlden om samma sak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s