Varför dör Centerpartiet?

Varför dör Centerpartiet? Den frågan har jag fått tre gånger under de senaste dygnen och jag har svarat samma sak varje gång: Det börjar bli trångt i mitten.

Svaret på den frågan är egentligen inte enkel och det finns säkerligen lika många svar som det finns Centerpartister, vilket i det här läget inte verkar vara så många…

Förr stod M och S mycket längre ifrån varandra och de som kände att de passade in mitt emellan röstade på oss mittpartier. Nu är det trångt i mitten. M drar åt vänster och S åt höger och lämnar därför inte så mycket utrymme åt oss i mitten. Då gäller det att synas och höras och få sin politik att slå igenom.

Många säger att Centerpartiets vikande siffror beror på att vi är otydliga, men jag vill påstå att det är fel. Vi är inte otydliga, vi är bara inte extrema. Vår politik bygger på långsiktighet, försiktighet och klokhet. Vi är bra på förnuft och kompromisser, och kommer sällan med de mest extrema förslagen. Vi har inga stora ord som passar på löpsedlarna. Vår politik kräver eftertänksamhet, diskussion och samtal. Tyvärr känns det som att få har tid med det i dagens sönderstressade samhälle. Man läser rubrikerna, hör korta kärnfulla slogans, reagerar på extrema uttalanden och sedan går man och röstar. Och då röstar man förmodligen inte på Centerpartiet. Men vi är inte otydliga. Vi står för tydliga värderingar och samma frågor som vi alltid har stått för.

1. Samhället skall byggas underifrån. Decentralisering och frihet under ansvar. Tilltro till människans inbyggda förmåga att välja själv.

2. Det ska vara enkelt och lönsamt att starta och driva små företag.

3. Vi når inte fram till ett hållbart samhälle genom strikta förbud och dyra böter utan genom att uppmuntra till miljövänliga idéer och att lösningar lyfts fram. Ett långsiktigt hållbart samhälle byggs långsamt.

4. Det skall vara lika enkelt att välja att bo på landet som i staden. Kommunikation, både lokaltrafik, cykelvägar och bredband är viktigt för att kunna leva och driva företag på landsbygden. Likaså att service finns på nära håll.

5. En trygg och långsiktigt hållbar ekonomi skapas genom förnuftiga investeringar i en takt vi klarar av att hantera.

Jag önskar att fler tog sig tid att läsa och lyssna på oss. Jag bjuder gärna in till samtal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s