Jag är en fegis!

Jag måste erkänna en sak. När jag hörde den fantastiska nyheten att Rättviks kommun fått rätt av EU att ta med saker som djurens behandling och annat bra i sina upphandlingar av mat till skola och äldreomsorg blev jag först glad och sedan arg!

Jag blev så vansinnigt arg på mig själv, att jag inte är lite modigare. Vi hade nämligen samma diskussion i nämnden efter det att ett medborgarförslag kommit in som handlade just om det här. Att vi skulle ställa krav på hur djuren behandlas vid våra upphandlingar. Vi hade till och med personer från måltidsservice hos oss och pratade om upphandlingar. Deras åsikt var att vi skulle vänta och se vad som hände i de processer som var på gång. Nu vet vi och nu är det för sent. Nu får vi vänta till nästa upphandling innan vi också kan införa dessa krav när vi handlar mat.

Åh vad arg jag är på mig själv. Jag önskar att jag hade haft mod nog att följa magkänslan och säga att ”Någon måste börja, någon måste våga. Ju fler kommuner vi är som visar att det här är viktigt desto bättre” Så istället för att protestera eller reservera mig eller på annat sätt markera vilken dubbelmoral och hyckleri jag tycker att det är så teg jag och satt stilla i båten.

Jag är en fegis, jag önskar att jag var lite modigare för med facit i handen så visar det sig ju att jag hade rätt.

Bilden är snodd från facebook regler grisuppfödoch jag hoppas att ingen blir arg för att jag använder den. Men den visar så tydligt vår dubbelmoral. Vi lagstiftar att våra djur ska ha det bra, men när vi handlar väljer vi det billigaste och våra bönder dör (inte bokstavligen) När vi står där i affären verkar vi inte vilja låtsas om att djuret vi köper inte har haft det lika bra som våra svenska djur. Och ja, jag är inte helt oskyldig själv.

Ett litet tips bara: Som förälder kan man på etiska grunder begära att maten barnen äter i skolan skall följa svenska djurskyddslagar. Tänk om vi alla gjorde det, vilken skillnad det skulle bli.

 

Här kommer lite länkar till min Centerkollega Johan som bloggar om saken.

Inlägg 1 och inlägg 2

3 kommentarer

  1. Du har så rätt Ulika, jag var också inne på samma spår. Djuhållning och god sådan har för mig alltid varit viktig och kanske är det för att jag är ”född i laggon”. Jag minns inte exakt hur det kom sig att jag heller inte tog steget men det var nog det där med att inte ta ett beslut som inte är välgrundat när nu ”experterna” tyckte att vi skulle avvakta…Vi kanske behöver lite mer Rock’n Roll i vissa delar av politiken?

  2. Lite mer Rock´n Roll vore på sin plats ibland. Jag ska verkligen försöka sjunga lite högre nästa gång. Men det är skönt att veta att man inte är ensam om att falla för ”experternas” utlåtanden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s