Moderat makt eller effektiv demokrati?

Jag har just insett en sak, det är snart dags för den politiska kohandeln. Innan valdagen ska partierna i Enköping komma överens om hur många nämnder vi ska ha i Enköping, hur många vice ordförande det skall vara och hur många ledamöter det ska sitta i nämnderna. De senaste gångerna detta har gjorts har Moderaterna uttryckt att de vill ha betydligt färre nämnder än det är idag. Idéerna verkar vara att slå ihop vård och omsorg med socialnämnden. Utbildning och skola ska slås ihop och kanske även tekniska nämnden med miljö och byggnads.
Jag antar att moderaterna tycker att det skulle innebära en effektivisering. Färre nämnder med färre människor innebär mindre pengar att lägga på, för det handlar väl inte om att Moderaterna vill koncentrera makten i sin egen hörna? För oavsett att fullmäktige inte minskas så sker mycket av jobbet ute i nämnderna. Och jag antar att en ansenlig del av ordförandeposterna och ledamöterna skulle tillfalla Moderaterna.
Enligt min åsikt är demokrati alltid säkrare ju fler den är fördelad på. Dessutom kan jag inte låta bli att fundera över hur i all världens namn man ska kunna ta ansvar för så stora nämnder, så många frågor. I vård och omsorg sitter vi från fem på kvällen till nästan tio på våra nämndmöten. Hur långa möten skulle vi behöva ha om vi dessutom skulle ansvara alla frågor som faller under socialnämnden? Eller skulle vi behöva två möten i månaden? Hur mycket pengar sparar vi då egentligen? Hur ska man orka sätta sig in i alla ärenden på det allvar som de förtjänar?
Jag hoppas verkligen att moderaterna har kommit på bättre tankar den här gången.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s