Pålitlig politisk process??

I fredags blev det officiellt att Anders Wikman inte längre vill vara med i Centerpartiet. Jag tycker personligen att det är synd. För även om jag inte håller med honom om allt vågar han fråga, ifrågasätta och stå upp för det han tror på. Det kan vi i Centerpartiet må bra av. Jag tror att alla mår bra av att bli lite ifrågasatta ibland, det är ju då man slipar sina egna argument och tvingas fundera över vad man verkligen står för.

Men det fick 20140316-115301.jpgmig också att fundera över den politiska processen, den som Anders tröttnat på.
Processen från idé till förslag till beslut är oerhört lång och tar många gånger fruktansvärt lång tid, vi pratar ibland åratal!! Det är lätt hänt att engagemang försvinner bland utredningar och kompromisser. Personligen kan jag tycka att det kan vara svårt att lägga förslag när man väl fått en idé när man är med och styr. Som opposition kan man lägga motioner om allt mellan himmel och jord, som medborgare kan du lägga medborgarförslag. Vi som sitter med och styr är de enda som inte kan lägga förslag. Har vi en idé måste vi förankra den i vår grupp och försöka övertala gruppen att ge i uppdrag till den person som sitter i berörd nämnd ta upp idén på ett nämndsmöte och den personen i sin tur måste övertala alliansgruppen i nämnden att ta upp den som ett förslag och sedan kan det gå igenom. (I alla fall är det så här jag har uppfattat den politiska processen) Det kan vara oerhört förödande för engagemanget! Ibland önskar jag att vi hade möjlighet att lägga förslag vi också, ungefär som riksdagsledamöterna får göra. Och får man väl igenom en idé så kan det ju ta låååååång tid innan det kommer till beslut, beroende på hur mycket som behöver utredas innan och hur många nämnder som är berörda och så vidare.

Jag antar att detta är det bästa sättet att styra en kommun, väl beprövad och framtagen under många år, en pålitlig politisk process som får jobbet gjort med största möjliga stabilitet, men jag önskar att den ibland var lite smidigare och lite mer inspirerande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s