10 miljoner hit eller dit!?

På centersyskons facebooksida undrade Bengt Johansson varför Centerpartiet inte sa ja till de extra 10 miljonerna till skolan.

När man tar ett sådant beslut är det ju lätt att tro att Centerpartiet inte bryr sig om skolan. Så är det inte. Hade det varit så hade jag knappast varit kvar i partiet särskilt länge. Men frågan är berättigad, så här kommer mitt försök till svar.

Att vi inte tömde reserven redan i februari, trotts att skolan går på knäna beror mest på vår inneboende försiktighet. Det känns som om flera av våra verksamheter gör sitt yttersta för att klara av den budget de fått sig tilldelad. Den var knaper redan till att börja med och risken att fler än skolan kommer att hamna i svårigheter känns inte långt borta. Ingen har stora marginaler i år. Till exempel har socialstyrelsen länge mullrat om ökade bemanningskrav i vården. Om de smäller till under året och fattar ett sådant beslut kommer det att påverka vård och omsorgsnämnden, för att bara ta ett exempel. Att då inte avvakta den genomlysning som SKL nu gör av våra största nämnder som inte höll budget förra året känns som en dum idé. Innan vi sprättar upp madrassen och plockar fram reservpengarna behöver vi vända på varje sten och kika i varje hörn. Förhoppningen om att SKL ska hitta massa glömda pengar i ett hörn är kanske inte så realistisk, men om det innebär att vi åtminstone har lite reservpengar kvar om nu socialstyrelsen slår till så tycker i alla fall jag att det är värt att vänta ett tag. När genomlysningen är färdig kan det mycket väl hända att vi fattar ett nytt beslut.

När den dagen kommer att vi beslutar att dela ut reserven vill jag vara säker på att vi  tittat på varje peng som delas ut för varje krona räknas när det är skattebetalarnas pengar vi jobbar med.

Det kanske inte var det roligaste svaret i världen. Men det är i alla fall försök till ett svar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s