Konstiga konsekvensanalyser

Idag har jag varit på Vård och Omsorgsnämnd. En hel del av tiden gick åt till att gå igenom konsekvensanalysen. Såklart. Men så här i efterhand, i hemmet lugna vrå när jag fått fundera ett tag, kan jag inte låta bli att tycka att det är lite märkligt.

Förvaltningen hade fått i uppdrag från kommunstyrelsekontoret att skriva en konsekvensanalys utifrån en given mall. Där skulle de konsekvenser beskrivas om vi är tvungna att leva utan de 70 miljoner förvaltningen anser sig behöva för att driva runt nuvarande organisation. Vi politiker förväntades anta denna konsekvensbeskrivning här och nu. Är inte detta lite bakvänt?

I min värld är budget det främsta politiska styrmedel vi har. Borde inte budgetprosessen börja i andra änden? Först räknar vi ut hur mycket pengar vi har att röra oss med nästa år? Sedan får de politiska partierna diskutera hur de anser att pengarna skall fördelas, vad vill vi satsa på? Vad är viktigt för oss i vårt parti? Tycker vi att det är för lite pengar och skatten bör höjas? Sedan tar respektive partirepresentant med sig de åsikterna till kommunstyrelsen där man kompromissar och diskuterar till man kan komma till ett beslut. Förmodligen kommer de som sitter i majoritet att bli mer nöjda än oppositionen, vilket inte vore konstigt. Först därefter borde väl respektive parti gå tillbaka till sin förvaltning och säga att så här mycket fick vi att röra oss med, hur ska det fördelas? Så får nämnderna diskutera vilka inriktningar de vill prioritera. Detta borde göras i samband med nämndplaner där politiska inriktningsbeslut fattas. HUR dessa inriktningsbeslut sedan skall verkställas är upp till förvaltningarna. Det är hurfrågor som ligger i tjänstekvinnornas och tjänstemännens jobb.

Men oavsett hur det nu går till så borde väl en konsekvensbeskrivning i alla fall innehålla siffror, så att man har någonting att förhålla sig till i fortsatta politiska diskussioner. Lite märkligt och konstigt är det. Eller är det bara jag som tycker det?

5 kommentarer

  1. Tror nog att det är bra om partierna, KS och fullmäktige har en uppfattning om de faktorer som påverkar budgeten när man diskuterar fördelningen, men i princip har du rätt.

  2. En ytterligare försvårande nackdel med konsekvensanalyserna är att det tar väldigt mycket tid från tjänstemännen att räkna på ett scenario som kanske inte inträffar. Visst är det bakvänt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s