Urban är en klok man.

Jag läste just Tomas Rådkvists blogg. Även om jag sällan håller med honom om sakinnehållet så skriver han alltid bra.

Han förfasas över planprogrammets dåliga hantering, att allt blandas ihop och ingen lyssnar på remissinstanserna.

Ska jag vara ärlig så håller jag med honom i rätt mycket. Jag saknar helt ordentliga ekonomiska kalkyler. Visserligen är jag kanske inte expert på att läsa dem, men de finns de i min närhet som är. Det hade kunnat ge mig en dimension till när man väl ska tycka något.

Det är ett slarvigt arbete. Hela huset har flyttats fram och tillbaka. Bowlinghallen har flyttat fram och tillbaka. Ishallen har fått investeringspengar men inget till driften. Det år så inte snyggt skött. Jag håller med Tomas. Men sedan skiljer vi oss åt betydligt. Redan i mitt första blogginlägg om saken, funderade jag över om kommunens tjänstemän verkligen var erfarna nog för att sköta ett bygge av det här slaget. Sista gången vi byggde något i den här dimensionen var väl förra badhuset – typ. Och det var ju ett tag sedan. Jag ifrågasatte om vi politiker var erfarna nog. Att jag har rätt på båda punkterna visar revisionsrapporten ganska tydligt.

Saken är den, att Urban insåg det här också. Han gjorde allt han kunde för att kalla in proffs. Han förordade en ops-lösning. En lösning där politiker utformar badhuset tillsammans med en kunnig entreprenör, någon som är van att bygga badhus, sporthallar och ishallar.

Mitt i den processen svängde folkpartiet och röstade med de rödgröna. Rådkvist var folkpartist på den tiden. Lite elakt sagt skulle jag kunna säga att han fick vad han bad om. Men jag är en snäll människa, så jag säger det inte. Jag konstaterar bara att Urban är en klok man, man borde kanske ha lyssnat på honom.

 

Mitt första blogginlägg om saken

Mitt andra blogginlägg om saken

2 kommentarer

 1. Kul att du läser min blogg Ulrika, lite synd bara att du inte sa något i fullmäktige om vad du tyckte om processen.

  Och du har rätt i att det nog hade gått fortare med en OPS-lösning eftersom det tar så förbaskat lång tid att komma till skott i den politiska beslutsprocessen där det vinglas än hit och än dit.

  Nackdelen med den hade varit att vi inte hade kunnat komplettera med de idéer som senare har kommit fram, exempelvis eventhall, föreningsutrymmen eller en miljösmart energilösning. Fullständig sekretess hade rått och sedan hade vi haft en simhall i privat regi och inget mer.

  Så lösningen är enligt min mening att göra planprogrammet på ett professionellt sätt med ordentligt med tid för samråd och förbättring och sedan hålla fast vid beslutet. Och dessutom skall vi inte blanda in gymnasiebyggnation, bostadsbyggande eller andra ovidkommande saker, det är komplicerat nog som det är.

  /Tomas

  1. Det är nog komplicerat som det är, det har du så rätt i. Och även om jag inte ställde mig upp i talarstolen och påtalade just det, så har jag fört upp det i min grupp. Förhoppningsvis är vi mer tydliga med vad vi förväntar oss av ett planprogram av den här sorten, nästa gång det blir aktuellt.
   Nackdelen med en OPS-lösning hade naturligtvis varit att vi inte kunnat komma och ändra på en massa saker under resans gång, men å andra sidan hade det blivit proffsigt gjort från början, vi hade inte behövt diskutera gymnasieskola och bollplaner samtidigt och vi hade dessutom fått ett pris att förhålla oss till. Och vem vet, de hade kanske föreslagit både eventhall och ishall på köpet 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s