Ring lyxfällan!

Yrvaken tittar jag mig omkring på allt vi ska bygga de närmaste åren, jag tittar på det underskott som vård och omsorg gör, jag tittar förvirrat på skolans situation och jag undrar lite för mig själv, hur hamnade vi här?

Hur gick det till när förnuftiga politiker drabbades av shoppingfeber? Hur gick det till när vi handlade badhus med utebad, ny skola på Munksundet, renovering av Enöglaskolan, ny ishall, ny förskola i Åkersberg och nytt äldreboende i Åkersberg. Har jag glömt något? Jovisst ja, nytt kulturhus också.

Vi i Centerpartiet har börjat titta oss omkring och börjat titta i plånboken och vi får det inte längre att gå ihop.  Hur ska vi kunna finansiera det här? Hur stora lån är kommunen tvungen att ta? Vad blir ränta och amortering på det? Vad blir ddriften? Hur stora neddragningar måste vi göra i skolan och vården för att finansiera det här? Hur stora skattehöjningar blir det? Hur mycket är väljarna villiga att betala för alltihop, för betala måste de. Det är alltid de som betalar när vi politiker handlar. Den som tror något annat är grundlurad.

Och jag kan inte annat än rannsaka mig själv och fundera över varför vi i Centerpartiet inte sade stopp tidigare. Jag har inget bra svar på det. Vi gjorde ett första försök i går i fullmäktige när vi protesterade mot utebadet. Vi fick utstå en del små-spe för det från alla andra. Ingen verkade se problemet så som vi. Jag hoppas innerligt att de har rätt. Att det aldrig kommer till en situation där vi börjar ifrågasätta värdet av två utebad.Någon påstod att det kommer att åka folk hit för att bada, att vi inte bara flyttar badare från ett ställe till ett annat utan att badantalet kommer att öka. Jag undrar vilka som kommer att åka hit? Uppsala har ett bättre bad, likaså Västerås…

Jag är kanske pessimist. Då kommer allt att ordna sig, eller så är jag realist och då kommer inget i världen att hindra mig från att säga ”Vad var det jag sa!” Även om det kommer att göra mig olycklig, jag har gärna fel i det här fallet.

https://www.flickr.com/photos/publicworksgroup/4354020531/
Bild från Pam Broviak via flickr och under cc-licens

 

8 kommentarer

 1. Hej Ulrika!
  Jag brukar läsa din blogg för jag gillar dig och ditt ibland lite (konstruerat?) aningslösa, opolitiska sätt att skriva.

  Jag hade inte tänkt att debattera på din blogg, här ska du få skriva vad du känner för, men detta inlägg passerade nog en slags anständighetsgräns för en folkvald fullmäktigeledamot.

  Mitt förslag är att du väntar med att hävda din rätt att säga ”Vad var det jag sade!” när Enköpings ekonomi havererat, tills du i faktisk handling har gjort något för att förhindra det i stället för att ha förorsakat det.

  Det är bra om Centern ”yrvaket tittar sig omkring”, men besluten fattar sig inte av sig själva. Har inte du använt din unika möjlighet att påverka dessa beslut genom att aktivt rösta FÖR dem? Då håller det inte riktigt att ta sig rätten att säga ”Vad var det jag sade” om besluten visar sig vara tokiga.

  Att Centern ville vinterbona F100-badet i stället för att bygga ett utebad vid simhallen (som säkert skulle bli ÄNNU dyrare, men möjligen kanske billigare på sikt – utan beräkningar är det dock bara antaganden) räcker inte riktigt…

  Men det gläder mig att du skriver att Centern har börjat ”titta sig omkring”.
  Vem vet, då kanske ni ser Nystart Enköping? 😉

  Det här blir nog bra ska du se. Stå på dig!

  Kram,
  Anders Wikman

 2. Hej Anders
  Det är alltid spännande med kommentarer, så kommentera på du.
  Jag menade inte alls att jag har rätten att säga någonting om våran ekonomi blir allt för tungt belastad av alla våra inköp senaste åren, Jag tror faktiskt inte NÅGON kan kasta den första stenen i det läget. Vi är alla delaktiga i att ha hamnat här. Frågan är vad vi gör nu.
  Min kommentar kom sig endast av att de som kommenterade Centerpartiets oro inte kunde se att det någonsin skulle inträffa in situation där vi skulle diskutera nedläggning av Fjärdhundrabadet som en konsekvens av att det blir dyrt med två utebad. Ingen annat.
  Det jag verkligen vänder mig emot, även om det inte framgår med tydlighet i just det här blogginlägget är att Fjärdhundra som alternativ inte ens utreddes. Jag vill minnas att du var med på det mötet, när vi fick en föredragning om nya simhallen och jag enkom frågade om de över huvud taget hade tittat på Fjärdhundra, ens i syfte att kunna avfärda det. Och fick svaret nej. Det är det som verkligen stör mig! Vi kan diskutera oss blå om vad som blir dyrast eller billigast på kort och lång sikt, men vi kan aldrig veta,, för ingen brydde sig om Fjärdhundra. Det störde jag mig på då och det stör jag mig på nu.

  Kram
  Ulrika

 3. Mycket bra rubrik, ”Ring Lyxfällan” lysande beskrivning för vad Enköping håller på med + bra innehåll!!! En sympatisör, MW

 4. Hej och tack för förtydligandet. Jag uppfattade dig kanske fel – och är kanske känslig i överkant i min allergi mot det politiska spelet där man säger en sak och gör något annat. I din ambition att stå upp för din åsikt och omsätta det
  i praktisk handling har du mitt fulla stöd. /Anders W

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s