Politik är att vilja

Det hävdade i alla fall Palme och även om jag håller med honom så är jag lite mer verklighetsförankrad och säger att politik är att välja. Oftast är det vad det handlar om. Att välja var man skall lägga pengarna eftersom de sällan räcker till allt man vill göra.
I budgettider gäller även att politik är att kompromissa.
För ingen ska tro att fyra partier sätter sig ner och är rörande överens redan från början i budgetarbetet. Då skulle de ju inte behöva vara fyra partier, eller hur?
En bra budget innebär att alla blir hyfsat nöjda och ingen blir riktigt missnöjd. Hade jag fått styra Enköping i ensamt majestät hade det sett lite annorlunda ut… Men jag kan ändå konstatera att en hel del i årets budget är präglat av Centerpolitik.

Vi tar det i ordning

1. Bäst av allt är att det klart och tydligt står att maten som serveras i skolor och omvårdnad skall vara följa miljöstyrningsrådets baskrav. Det innebär mer eller mindre att de skall vara producerat enligt Svenska lagar och regler. I vårt senaste handligngsprogram (kortvarianten delades ut på företagarmässan och finns även på vår hemsida) tryckte vi mycket tydligt på att maten också bör vara närproducerad i största möjliga mån. Ett arbete för att underlätta för detta har startats av Centerpartiets Jan Fredriksson.

2. Det blir en ishall. Vi har under lång tid jobbat för att upplevelsenämnden skall få driftspengar till en ny ishall, investeringspengarna fanns ju redan. När de inte kom gick Mona ut och sa att det inte blir någon ishall, men hela tiden har vi jobbat vidare på det och till slut gick det igenom. Vi hoppas att det blir enliten Centerpartistisk satsning på ungdomar och jämställdhet.

3. Ytterligare en satsning blir det på miljö och byggnadsnämnden. Ordföranden i nämnden, en Centerpartistisk kollega till mig, har länge pratat om de förändringar som görs i nämnden, som ett arbete att kunna söka bygglov via nätet osv. Han har även önskat sig mer personal för att snabbt kunna ge besked om bygglov. Nu kan han förhoppningsvis göra de anställningarna.

4. Redan i förra handlingsprogrammet tog vi upp att det skulle gå smidigt att ta kontakt med kommunen. Vårt kommunalråd Kenneth drog under mandatperioden igång ett arbete för att se över det här. Det resulterade bland annat i att infocentret i kommunhuset byggdes om och att ytterligare service ska kunna ske där. I vårt nya handlingsprogram finns det med ännu tydligare. Detta arbete betonas i årets budget. Det känns bra.

5. I vårt handlingsprogram både årets och det som togs fram inför förra valet betonar vi också den möjlighet som vi i kommunen har i besöksnäringarna. Även på riksnivå har vår landsbygdsminister Eskil Erlandsson jobbat hårt för ”matlandet Sverige”. I Enköping består en hel del av våra företag på landsbygden av just gårdar som erbjuder egna produkter. Det går att äta sig runt Enköping också. I årets budget tar man upp förenklingar som enkla bokningar via kommunens hemsida. Bra, det var på tiden!

6. Vikten av jourverkasmhet så som kvinnojour, tjejjour och brottsofferjour beskrivs i budgeten, de får även en summa pengar för att stötta deras engagemang. Utmärkt Centerpolitik. Vi vill passa på att påminna om att det var Centerkvinnornas hårda arbete som ligger bakom att kvinnojouren kom till.

Moderaterna fick igenom att ”Boken kommer” skulle startas igen. Fast så här i efterhand kan vi väl erkänna att vi knappas var nödbedda.

Ska bli spännande och se om oppositionen har lyckats kompromissa sig fram till en gemensam budget, eller om vi måste vänta till efter valet. Om de nu mot förmodan skulle vinna…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s