Bra bad i Bresse

Idag hade vi gruppmöte i Centerpartiet och på grund av stundande planärende angående Bredsand så var det förlagt till Bresse Krog.
(Supertrevlig personal och varmt bemötande)
Jag hade lite funderingar kring vissa saker innan mötet. Bland annat var jag inte helt förtjust i att det ska göras om till tomträttsavtal eftersom kommunen då tappar kontrollen över campingen. Jag hade också stora tvivel till idén att göra en bilväg mellan kiosken och stranden. Jag var lite bekymrad över hur villaägarnas utsikt kommer att påverkas och till sist hade jag fastnat för det Anders Wikman skrev i EP om huruvida det kommer att kännas som campingens badplats.

Nu är jag lite lugnare. Nu har jag varit där och tittat.

Tomträttsavtalet kan vi inte göra så mycket åt. Dels är beslutet fattat för länge sedan och dels var det en förutsättning för hela markanvisningstävlingen som gick av stapeln för ett par år sedan. Poängen är att kommunen har provat att driva campingen i egen regi, det gick inte så bra. Sedan har vi provat arrendator, det gick inte heller så bra som vi önskat. Alltså måste någon annan få chansen att göra det bättre. För att kunna utveckla campingen och satsa lite pengar måste man ta banklån. För att få banklån måste man ha en säkerhet att komma med. Det är samma sak som när jag ska bygga till mitt hus. Jag får inga lån på banken för det om inte huset är mitt, något ska ju banken ha i säkerhet. Det är därför som det blir tomträttsavtal i Bresse. För att nya ägaren ska kunna ta lån för att kunna renovera och investera. Jag fattar det, även om jag fortfarande är lite misstänksam mot tomträttsavtal. Jag ville ha en återköpsklausul. Något som säger att om de som köper Bresse vill sälja får kommunen första tjing på att köpa tillbaka det. Enligt juristerna går inte det, så får man inte göra. Synd.
En annan oro flera av oss hade var att campingstugorna i själva verket skulle säljas av en och en och bli någon form av sommarstugor eller rent av sjönära boende. Det går inte heller enligt juristerna. Tomträtten gäller hela området i en klump. Antingen säljer man hela campingen eller inget alls. Och något som byggs som campingstugor kan inte göras om till boende av något slag. Jag antar att man åter måste göra någon form av planärende då och det innebär att vi politiker måste fatta det beslutet. Jag har i dagsläget svårt att se att jag skulle rösta för det!
Bilväg mellan kiosk och stranden är och förblir en dum idé! Det var vi alla i partiet överens om. Det måste bara göras om. Som mamma vill jag gärna kunna skicka mina barn att köpa en glass utan att de ska riskera att bli påkörda av en husbil, tack så himla mycket!
Det är klart att villaägarna strax ovanför vägen kommer att se de nya campingstugorna, men eftersom de ligger så pass mycket lägre borde villorna inte ha några bekymmer med att fortfarande ha en ganska fantastisk utsikt. Under förutsättning att det inte är några tvåvåningscampingstugor vi pratar om. (finns det ens sånna?)
Om man behåller träden mellan de nya stugorna och gångvägen som går ovanför stranden borde det inte kännas som om det blivit campingens privata badplats. Om inte annat kanske man kan dra ner vägen till stranden längre bort, förbi campingområdet, eller helt enkelt sätta upp stora skyltar
Välkommen till Bredsandsbadet – Enköpings störta och utomhusbad

Jag tror att alla som är födda eller uppvuxna i Enköping har en speciell relation till Bresse. Där badade man med mamma när man var liten, dit cyklade man med kompisarna när man var lite äldre. Där satt man runt elden och hade det mysigt med kompisarna när man var ännu lite äldre och dit tar man barnen när man själv blivit mamma.
Självklart ska det fortsätta vara så för kommande generationer.

5 kommentarer

 1. Jag är ganska säker på att ni har fel i ert resonemang om att stugorna inte kan säljas vidare. Själva fastigheten kan inte det men rätten att bo i stugorna kan säljas, antingen som bostadsrätt eller så som andelsstuga.

  I båda fallen mister kommunen möjligheten att skapa boenden för besökare och man ger dessutom bort stora värden till campingägaren när andelarna/stugorna säljs.

  Kika på Drömstugan http://www.dromstugan.se/bjorkhaga/ så ser du hur det funkar på andra campingar. Vill centern verkligen bidra till det?

  /Tomas

 2. Det tar 10 min googlande för att förstå vad nordics plan är. Antingen sälja av stugorna som bostadsrätter ( det har gjorts på en mängd ställen i landet redan oavsett vad er jurist säger) eller för att driva asylboende 9 månader per år. Båda dessa framtidsscenarier känns väldigt väldigt fel!!!
  Tänk om, tänk rätt!

 3. Tomas den sida du länkade till var mycket intressant. Jag hittade ingenting som pekade på att det en gång varit campingstugor. Det verkade som om de byggts enkom för syftet att ha ett bostadsrättsboende i populära sommarområden. Konceptet verkade påminna mycket om det som finns idag på många av våra skidorter. Som skidåkare har jag bott i många sådana och det verkar vara ett fungerande system. Jag skulle noga överväga omständigheterna innan jag sade ja eller nej till en sådan idé i Enköping. Dock vill jag inte att Bresse camping ska göras om till sådana. Campingen bör förbli just camping.
  Enköpingsbo, jag skulle bli mycket glad om du länkade till en kommun eller en camping som gjorts om till bostadsrätter, har du några exempel?
  Men som sagt. Bresse bör förbli just camping så därför har jag bett vårt kommunalråd Kenneth Löthegård att kolla upp saken en gång till.
  /Ulrika

  1. Ulrika nästan alla Drömhusområden ligger på tidigare campingar såvitt jag kan se och man hittar många campingar som köps upp och ombildas med tomträtt.
   Du kan se ett exempel på Nordic Campings egen camping Råå Vallar som köptes av kommunen och nu är hyresrätt.http://www.aktietorget.se/NewsItem.aspx?ID=4503 och http://hd.se/ekonomi/2010/07/15/stugor-for-spekulation-eller/

   Visst kan det vara ok att bygga några sådana hus för att öka attraktiviteten på Bresse (vår enda camping nu när Härjarö är sålt) men inte i den planerade omfattningen och inte på några nya områden, i alla fall tycker inte Miljöpartiet det.

   /Tomas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s