arbetsro i skolan

Att som lärare prata om skolan och bara har fem minuter på sig är inte lätt. Därför känner jag ett behov av att begränsa mig lite, smalna av. Jag har valt arbetsro. Inte bara för att det är trevligt när det är lugn och ro i ett klassrum utan för att det är en av de viktigaste sakerna för att nå goda resultat.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen.
Klasstorleken är inte av betydelse.
Jag har haft stora klasser på 26 elever som fungerat bra och grupper på 16 utan arbetsro.

i grupper utan arbetsro är det oftast en eller ett par oroliga själar som sprider sin oro i klassen.
Har man två lärare kan man naturligtvis dela på klassen.
Två oroliga elever sätter man en i varje grupp = två små oroliga grupper
1 lärare tar de oroliga eleverna och den andra tar de andra barnen. Bra för de andra men är det verkligen det bästa för de oroliga eleverna?

Jag anser att det finns olika orsaker till varför barn är oroliga.

Det kan vara inlärningssvårigheter. Visst kan en lärare göra skillnad, men en speciallärare kan ta fram hjälpmedel och övningar som gör större skillnad.
Det kan vara en långsam inlärning eller behov av att nöta vissa moment. Visst kan en lärare göra skillnad men en speciallärare har lämpliga övningar gör större skillnad.
Det kan vara koncentrationssvårigheter eller att eleven är impulsstyrd. Visst kan en lärare göra skillnad, men en psykolog kan hjälpa eleven med att hantera sin impulsivitet.
Det kan vara svårigheter hemma eller andra funderingar som gör att eleven har svårt att koncentrera sig i skolan. Visst kan en lärare göra skillnad men en kurator har verktyg att stötta och stödja på ett annat sätt.

Centerpartiet vill stärka arbetsron i skolan. Det är vår bestämda åsikt att fler specialpedagoger, speciallärare, psykologer och kuratorer har en större effekt än fler lärare.

Centerpartiet vill också stärka lärarens pedagogiska roll med fler pedagogiska priser och möjlighet att söka kommunala projektpengar för pedagogiska projekt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s