Bra bad i Bresse 2

Jag har funderat lite mer kring Bresse sedan Tomas Rådkvist och Enköpingsbo skickade en massa länkar till mig. (Tack för det, förresten)

Jag kan se camping ur två perspektiv, dels som semesterfirande och dels som kommun och de två synsätten har mycket gemensamt, men skiljer sig lite åt vad gäller just frågan kring bostadrätt på camping.

Som turist vill jag ha små och mycket billiga stugor, då har jag och familjen råd att åka på semester under lång tid och se mer av vårt vackra Sverige. Som kommunpolitiker är jag mer intresserad av att ha en vacker tilltalande camping där folk trivs, kommer tillbaka år efter år och spenderar pengar i vår vackra stad. Kanske rent av gillar vår stad så mycket att de flyttar hit.
Så spelar det då någon roll om några av campingstugorna blir bostadsrätter? Nja, jag tror faktiskt inte det. På våra semestrar runt om i Sverige har jag sett campingar där husvagnsägarna uppenbarligen har betalat sin plats på årsbasis, kanske rent av flera år framöver, de har byggt trall och uteplats och näst intill trädgårdsland. Om de då inte är i sin husvagn mer än ett par veckor om året, är ju inte det en bra kund, sett ut ett kommunperspektiv. Då tror jag faktiskt att bostadsrätt skulle vara bättre. Poängen med dem är ju att du ska äga den, men samtidigt ska föreningen kunna hyra ut den till andra när du inte är där. Är du där två veckor om året är andra där under fler veckor medan husvagnen står tom. Men det är klart, det förutsätter ju att det blir en bostadsrättsförening som har som affärsidé att hyra ut stugorna när ägarna inte är där.

Vad gäller asylboende så kan vi väl enkelt konstatera att de kanske inte kommer att spendera enorma mängder pengar, trots allt spenderar i alla fall jag mer när jag är på semester. Inte heller är det väl jättetroligt att de kommer att flytta hit när de väl flyttar från asylboendet. Men har nu Sverige bestämt att vi ska ta emot flyktingar så måste de ju ha någon stanns att bo. Är det något jag ogillar så är det ”not-in-my-backyard-mentalitet” Dvs man tycker att något är jättebra, bara man själv inte behöver befatta sig med det. Vindkraftverk är bra, bara jag inte behöver ha dem i närheten av mitt hus. Invandrarna skall självklart få komma, bara de inte kommer till vår stad osv. Alltså, om det nu blir ett asylboende här så må det vara hänt.

Som Enköpingsbo är jag mest intresserad av att Bresse fortsätter vara en fin och trevlig badplats för alla kommunens invånare. Det får inte kännas som om det är campingens privata bad och efter att ha tagit en ordentligt titt tror jag inte att det blir ett problem. Jag vill också ha en kiosk så att jag kan handla glass till mina barn när vi badar. Är campingen kvar är kiosken kvar. Jag vill också ha en trygg badplats. Dvs den skall vara säker, inga trasiga saker, fräscha och underhållna bryggor och lekredskap osv och ingen väg för husbilar mellan stranden och kiosken.
Som politiker kommer jag att göra vad jag kan för att Bresse camping skall tilltala både turister, kommunen som sådan samt Enköpingsborna. Då tror jag vi får en lagom balans på allt.

3 kommentarer

 1. Så du tycker att det är OK för kommunen att ge bort mark till campingen som gör att de kan dra in 30 x 1 miljon kronor för att stugägare skall kunna lägga beslag på Enköpings bästa strandlägen för all framtid? Är det ”lagom balans på allt?”

  Och var skall de campa som faktiskt kommer med tält eller husvagn när centern också varit med och beslutat om att sälja ut Härjarö där sedan campingen försvann snabbt? Var det också ”bästa balans på allt?”

  /Tomas

  1. Nej Tomas
   Jag tycker inte att det är bra att kommunen ger bort sin mark eller säljer heller för den delen. Personligen tillhör jag dem som anser att kommunen bör äga sin egen mark. Lite gammalmodigt tänk måhända, men sådan är jag. Men jag är inte dummare än att jag inser att det ibland är ett måste, som i det här fallet. Jag förklarade varför jag tycker så i mitt första inlägg i saken.
   Med lagom balans menade jag att om alla mina tre sidor blir nöjda så är det en lagom balans. Dvs jag som turist vill ha billiga stugor och tältplatser och husvagnsuppställningsplatser. Jag som kommun vill ha en camping med lite rotation på gästerna så att så många som möjligt kan få möjlighet att njuta av vår vackra stad. Jag som Enköpingsbo vill ha en trivsam, fräsch badplats.
   Om de tre delarna är uppfyllda så har jag inga problem med att någon dessutom tjänar pengar.
   Som vanligt kan man välja hur man ska se på saker och ting, vilken tilltro man har till framtiden. Jag väljer att se glaset halvfullt. Jag väljer att inte måla fan på väggen och förutsätta att förändring är samma sak som sämre. Allt måste inte vara som det är idag. Mitt glas är halvfullt, jag väljer att tro att det kan bli bra.

 2. Hej Ulrika. Det är ju en trevlig om än lite optimistisk inställning att alltid se glaset som halvfullt eftersom det kan bli fyllt med sådant som man inte vill dricka.

  Hur har då centern ställt sig angående detaljplanen? Den möjliggör byggnation som gör att det är stor risk att stugorna kommer att dominera fullständigt.

  Miljöpartiet tycker att de 15-20 stugor som kan byggas på det redan existerande campingområdet räcker, särskilt om man lägger till den föreslagna ”quickstopen” och sänker högsta tillåtna höjd till 4,5 meter på den övre delen av området. Det är inte att förutsätta att förändring blir till det sämre, det är att gardera sig så att framtiden blir bra för alla parter menar vi.

  /Tomas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s