Decemberöverenskommelsen – en politisk julklapp till Svenska folket?

Decemberöverenskommelsen verkar ha tagits emot med blandade känslor av det svenska folket, så även hos mig.

I modern tid har Sverige till största del styrts av minoritetsregeringar men att ett läge sådant som vi såg efter budgetomröstningen i år inte har uppkommit tidigare beror på två saker. Dels har det funnit en praxis att man bara röstar på sitt eget förslag och sedan lägger ner rösterna, dels på att de borgliga partierna inte har lagt en gemensam budget.
När så sverigedemokarterna bestämde sig för att bryta praxis och hota med att göra Sverige svårstyrt för en överskådlig framtid var det onekligen dags att tillsammans ta tag i situationen och komma fram till en ny praxis som gör att Sverige inte stannar upp. Så långt allt väl.

Men jag har några små orosmmoln på min decemberhimmel.
Så som överenskommelsen är skriven, att den ledare som har det största blocket bakom sig ska släppas fram, kan i praktiken leda till att Stefan Löfven måste knyta vänsterpartiet närmare till sig, något som jag har svårt att se som en framgång för Sverige.
När decemberöverenskommelsen presenterades talade Björklund sig varm för vikten av opposition. Att det måste finnas en seriöst opposition så att när folk tröttnar på sittande regering skall det finnas något mer än missnöjespartier att vända sig till och det finns en god poäng med ett sådant resonemang. Det kommer dock att kräva ett mycket aktiv och tydlig opposition för att det inte i praktiken skall bli en socialdemokratisk majoritetsregering vi fått, trots att valresultatet sa något annat. Jag hade måhända föredragit att socialdemokraterna kastat ut miljöpartiet ur regeringen och sedan jobbat för bredare överenskommelser mellan olika partier. Ett mer tunggrott jobb? – absolut, osäkrare politik? – förmodligen, men det var, trots allt, vad valresultatet gav oss.

Men oavsett vad man tycker om decemberöverenskommelsen så är jag glad att det blev en överenskommelse och inte en lagändring, så som jag hörde från början. Då hade vi snabbt närmat oss gränsdragningar i demokratin, och det ska vi akta oss för. En överenskommelse går att bryta om det visar sig att det inte gav det resultat man tänkt sig.

Så som överenskommelsen är skriven är det säkert en politisk julklapp för några och för andra känns den säkert mer som brutna nyårslöften. Jag tror ändå att det faktum att Sverige i och med denna överenskommelse inte behöver genomlida ytterligare en valrörelse och ytterligare ett val med alla kostnader det innebär en julklapp till oss alla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s