Politisk feghet

Idag har jag varit feg!

Det enda jag kan trösta mig med är att jag var i gott sällskap. Övriga i sällskapet kommer med all säkerhet att hävda att jag skall tala för mig själv, att det handlar om underlag, att det är att ta ansvar….

img_6439Självklart talar jag för mig själv. Jag vet inte med bestämdhet hur någon annan tänker, men…. Jag tror ändå att vi politiker har blivit rädda. Vi är, som alla andra, rädda för det okända, sådant man inte riktigt vet hur det fungerar, som är oförutsägbart. Vi politiker är rädda för er. Alltså ni Facebookanvändare. När man fattade beslut förr, innan Facebook, behövde man ta konsekvenserna vart fjärde år. Då har man gott om tid på sig att förklara hur man tänkt, folk glömmer eller det hinner visa sig hur det verkligen blev. Då kunde vi spelreglerna. Nu kan ett beslut plötsligt röra upp en folkstorm på Facebook innan man hinner blinka. Ni blir upprörda och skapar facebookgruppen till stöd för er sak, ordna en marsch för något är ingen svår konst med Facebook och innan vi förstår vad som hänt har vi blivit avsatta av våra egna när pressen från Facebook blivit för stor.

Jag säger inte att det är dåligt med medborgarpåverkan, tvärt om tycker jag att det är bra att demokratin har hittat nya vägar. Jag säger att det går lite fort ibland, vi hinner inte med att försvara och förklara, resultaten hinner man inte vänta på, uppropen klingar ut långt innan dess. Det är en ny världsordning för oss politiker och som alla blir vid sådana tillfällen blir vi lite ängsliga. Vilka beslut kommer att dra igång drevet? Vilka beslut kommer att skapa facebookgruppen och protestmarscher? Man vet inte, då blir man ängslig. Man vill ha ryggen fri. Man drabbas av politisk feghet. Jag är övertygad om att det var vad som drabbade kommunstyrelsen idag.

Vi har ett jätteproblem i Enköping idag. Vi behöver bygga för 3,3 miljarder men får bara låna 2,4. Alla som gått ut årskurs tre inser att det inte går. Hur gärna vi än vill kommer vi inte att kunna bygga allt vi vill. Men kanske om man paketerar om våra byggnader, kanske om gör upphandlingar på nya sätt (Vilket vi i Centerpartiet har förespråkat länge) Det här är så komplicerat så det klarar inte våra tjänstemän av själva.

img_0364-1

Vi ska ta in en konsult. 500 000 kommer det att kosta. Förvaltningar och lokalsyrgrupp (bara tjänstemän) ska mata in alla fakta om allt vi ska bygga i den här konsulten och han ska knåda runt det lite med sin goda marknadskännedom och så skall han spotta ut ett budgetförslag som kommunfullmäktige skall klubba igenom.

VAR ÄR DEN POLITISKA VILJEINRIKTNINGEN???

Det här hade väl varit ett ganska bra förfarande om jag på allvar trott att konsulten skulle komma fram med en ultimat plan så att vi inom loppet om några år kan bygga allt vi vill.

Alla som tror på det scenariot räcker upp en hand. Ingen?! Skulle inte tro det.

Så då återkommer jag till den politiska fegheten. Där sitter vi och anställer en konsult som inte kommer att klara det vi vill, men vi kan skjuta upp bekymret och vi kommer att kunna peka på konsulten och säga ”Han sa…” när någon frågar varför vi inte bygger på landsbygden eller varför kulturhus är viktigare än skola. Vi kan gömma oss, slippa fatta de där obekväma beslutet om vad som inte kommer att bli byggt. Vi behöver inte stå där och ha ont i magen och undra om Facebookanvändarna kommer att gilla beslutet eller inte. Vi kan huka ett tag till, begrava frågan i utredningar ytterligare några månader.

Jag vill bara påpeka att jag inte anser mig själv särskilt mycket bättre än någon annan. Jag sa inte alls ifrån tillräckligt mycket. Det är inte så lätt när alla sitter där och nickar och tycker att det här är bra, att vi självfallet måste ta in konsulter för att få ett riktigt bra underlag, hitta synergieffekter, effektivisera genom samköra processer, när tjänstemannen som är förvaltningens utsände står där och säger att ”ja, det här behöver vi hjälp med” Då är det inte så lätt att ställa sig upp och säga att ”Fast jag tror att det här är politisk feghet!”

Jag var väl för feg antar jag

2 kommentarer

  1. Jag tycker inte att du är feg. Förstår precis vad du menar. Det är modigt att våga vara ärlig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s