Parkeringsstrategi, parkeringspolicy och parkeringstal

– Jag vänder mig till motionären!

Det tog ett tag innan jag fattade att det var mig han menade. Motionär är normalt sätt inte ett ord jag sätter i samband med mig själv så ofta. Men idag stämde det. Vi har nämligen behandlat min motion om laddstolpar och differentierad parkeringsavgift för elbilar.

Kortfattat så handlar motionen om att jag önskar att tre saker ska hända. Det första är att vi borde införa krav på ett visst antal laddstolpar när entrepenörer bygger parkeringsplatser, precis som vi kan ställa krav på ett visst antal handikapplatser.

Det andra är att det ska vara billigare att parkera om man har elbil.

Det tredje var att vi ska ställa upp kommunala laddstolpar utanför större kommunala anläggningar som bibliotek, ishall, etc.

På det hela taget togs min motion emot förvånansvärt bra. De flesta motioner brukar bli avslagna eller förklaras besvarade. Jag fick hela två attsatser beviljade. Den första skall utredas mer och skall behandlas när man tar beslut om övriga parkeringstal som skall gälla i kommunen. Det tycke jag är rimligt. Den tredje delen beviljades också och stolpar skall komma upp där elnätet räcker till.

Den andra delen om billigare parkering för elbilar avslogs med motiveringen att en elbil tar lika stor plats som en vanlig bil. Utrymmet i staden skall inte tas i anspråk av bilar utan man skall premiera hållbara transporter som gång, cykel och buss. Det är helt relevanta argument, dock inte för en kommun som Enköping där hälften av befolkningen bor utanför staden. Jag meddelade mycket klart och tydligt att jag aldrig kommer att åka hem efter jobbet, parkera bilen för att sedan ta bussen in till stan och sedan ta bussen, som förmodligen inte ens går, hem igen. Då kan jag ju åtmistone bli lite sporrad att köpa en elbil nästa gång. Gunnel Bergman från miljöpartiet höll med mig, men hon liksom jag, är bara ersättare så när det var dags att rösta var det bara Kenneth som röstade för att även andra attsatsen skulle godkännas. Men jag är rätt nöjd ändå.

Bildresultat för tesla

Så vad ville han som vände sig till motionären? Jo, han ville veta om jag anser att elen i kommunens laddstolpar ska vara gratis. Mitt svar på det? Nej, varför skulle det vara så? Alla andra får ju betala sitt drivmedel. Men det är klart, det är ju ett alternativ till billigare parkeringsavgift. Ta lika mycket betalt för alla men bygg många stolpar och låt elbilarna ladda gratis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s