Vedspisupprörd

Boverkets regler kring vedspisar gör mig upprörd. Och då uttrycker jag mig milt.

I går kväll tyckte jag att det var lite kallt i mitt hus och tittade på termometern i badrummet, 15 grader inomhus! Och då var badrummet den varsammaste platsen i huset. Tur att jag inte hade termometer i de andra rummen. Och tur att jag har en vedspis! Det gör att man slipper ringa en jourhavande rörmokare, om sådana ens finns att få tag på. Det gör att man håller huset varmt och kan laga mat även vid elavbrott. För att inte tala om att mitt hus, som är byggt med vedspis och täljstenskaminer mår så mycket bättre när jag eldar i dem. Murstocken hålls var, grunden hålls varm förutom att jag hålls varm. Att rök från vedeldning inte är bra är odiskutabelt, vad vi däremot kan diskutera är hur farligt det är och hur många som faktiskt dör av eldning från gammal vedspis. Jag må vara lite grinig kanske, men om det är någon därute som är övertygad om att hen kommer att dö för att jag eldar i min vedspis behöver du inte komma och hälsa på mig under vinterhalvåret. Välkommen i juli. Jag skulle vilja påstå att vi har större problem med avgaser och däckslitage i storstäderna en vedeldning i vedspis på landet i gamla hus.

Nu protesterar säkert något och hävdar att lagen inte förbjuder mig att elda i min vedspis eller min täljstenskamin. Det stämmer, men den förbjuder mig att reparera min vedspis. Det är ungefär som att förbjuda folk att reparera gamla bensinbilar. Det finns saker i en vedspis som SKA underhållas. Om det kommer att räknas som reparation, kommer jag med stor säkerhet att räknas som lagbrytare.

I tider där kommuner lär folk att bli preppers och uppmanar till att kunna ta hand om sig själv i upp till tre dagar, även vintertid är det här det dummaste. Jag blir verkligen vedspisupprör!

Vedspis, vedspisupproret

2 kommentarer

  1. Bara en liten kommentar från Boverkets hemsida:
    ”Påverkas redan installerade kaminer och pannor som eldas med pellets och ved?
    Om du redan har en panna eller kamin berörs du inte av de ändrade reglerna utan kan fortsätta använda denna som du tidigare har gjort.”

    1. Visst är det så, så jag har tur. Det som gör mig upprörd för egen del är skrivningarna om att man inte får renovera gamla vedspisar utan att kunna påvisa att de uppfyller alla krav efteråt. Det kommer att göra det omöjligt, larvigt dyrt för en vanlig människa att kunna renovera eller nyinstallerade sin vedspis. Och en vedspis måste underhållas, järn och värmeläran måste bytas och om det kommer att räknas som renovering kommer ännu förre att få använda sin spis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s