Sekelskiftes-bonde-romantik för socialdemokrater?


Jag tror inte han menade det riktigt så illa som det lät, vår kära statsminister. Jag tror att han på något bakvänt sätt ville tala om att Stockholmare och andra storstadsbor visst har ett intresse av resten av landet. Ändå blev det så fel och för mig är det ytterligare ett tecken på något jag misstänkt länge. Att vår regering och en del andra politiker i större städer ser på oss på landsbygden med någon slags sekelskiftes-bonde-romantik. Landsbygden är viktig även för staden, fast inte för att maten odlas där, nej man äter helst ändå avokado och chiafrön importerade från Långtbortistan. Eller för att människor faktiskt försöker bo och driva företag där, de kan ju alltid flytta tills stan. Nej, landsbygdens främsta företräden är som rekreation för stadsbor. Stuga i fjällen eller torp i skärgården eller valfri vacker skog. Uppväxta som vi alla är med Barnen i Bullerbyn och Emil i Lönneberga så vet vi hur en fantastisk landsbygd ser ut. Korna går ute, hönsen sprätter, det är blommor över allt, bara att plocka, gärna med en tillhörande bonde körandes sin vagn, dragen av stadig häst, lite Amish så där chickt.
Ja, jag vet att jag raljerar lite. Fast jag lovat att inte göra det. Jag har inte riktigt så elaka tankar om socialdemokrater och storstadsbor i allmänhet, men lite grann bekymrar det mig, synen på landsbygden.
För trots att man så här i valrörelsens början lanserar ett tämligen tandlöst landsbygdsprogram så ska man inte glömma bort att de under fyra år drivit en landsbygdsfientlig politik med skatter på avstånd, både genom kilometerskatt och flygskatt. Man har höjt biomomsen och istället gjort alla statliga museer gratis, varav i princip alla ligger i Stockholm. Man har också beslutat att staten har rätt att ta skyddsvärd skog från skogsägare. Så har det ju i och för sig alltid varit men nu har man sagt att staten bara behöver betala om de har råd. (Ärligt talat är det så absurt, så jag har svårt att tro att det är sant. Är det en skröna, vänligen upplys mig i så fall)

Även här i Enköping anar vi lite av samma anda när man utan koppling till den faktiska tiden tar ut en årlig schablonavgift för inspektioner av våra största jordbruk.
Uppenbart är i alla fall att det är dags för ett nytt ledarskap, ett ledarskap som tar landsbygden på allvar.

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s