Mobiltelfonförbud – varför inte förbjuda hela inredningen?

Jag brukar försöka hålla mig borta från diskussioner kring skolan när jag när politiker. Det blir lätt för nära hemma, jag får svårt att hålla en bra distans och objektivitet. Men den här diskussionen känns lagom.

no-cellphonesJag blir lika förtvivlad varje gång någon börjar dra upp det här med förbud mot mobiltelefoner i skolan. För det första är det här med mobiltelefoner inte svart eller vitt. Många gånger kan de vara en del i ett hjälpmedel. En elev kanske vill lyssna på musik istället för på kompisar som pratar. De går att använda som kameror i undervisningen och de kan användas som miniräknare när skolan inte har kostat på sig en hel klassuppsättning.

Problemet är inte mobiltelefonerna utan att eleverna inte lägger bort dem när vi ber dem. Att när man påminner elever om att det inte är läge att titta på mobilen så får man ett ”jag ska bara” tillbaka, det ska argumenteras, divideras och tjafsas.

Mobiltelefoner är inte problemet utan att inte gör som läraren säger och snart plockar fram den igen.  Att man då får tjata och dividera och göra om hela diskussionen.

Problemet är inte mobiltelefoner för de kan man plocka av eleverna utan att eleverna då anser att man får kalla fröken för både det ena och det andra.

Problemet är att eleverna inte lyssnar på lärarna, inte gör som de blir tillsagda och inte respekterar när de går över gränsen.

Det spelar ingen roll om vi pratar om mobiltelefoner, kepsar, pennor, sudd, pappersflygplan, prat rakt ut, elever som går omkring i klassrummet eller annat som stör. Ska vi använda oss av förbudsidén kan vi passa på att förbjuda större delen av inredningen.

Eller så diskuterar vi skolans problem på riktigt. Att lärares och andra vuxnas ord inte längre duger som gränsdragning. Det går inte lagstifta fram. Då behövs seriösa diskussioner om lärarens roll och lärares status. Då behöver vi fundera på hur vi ska få dagens skola att passa dagens samhälle eller om det är samhället som behöver passa ihop med skolan.  Men det är svårt. Då är det lättare att lagstifta mot mobiltelefoner.

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s