Sverigebilden på en GubbPub i Dublin

Efter att ha spenderat ett par dagar i Dublin är jag nu åter hemma och tillbaka i vardagen.

Jag skulle kunna ha långa och lyriska utläggningar om shoppingen, servicen, vänligheten, leuprechauns och det fantastiskt vackra biblioteket och med Book of Kell.

Men det tänker jag inte göra. Jag tänker prata om Sverigebilden jag hittade på en GubbPub vid namn Mulligans. Det första som dyker upp i mitt huvud när någon  pratar om Sverigebilden idag är flimrande scener med bilar som brinner, utanförskapsområden med tomma torg och braskande rubriker som talar om skjutningar och våldtäkter. Inte för att det alls stämmer med vad jag ser när jag vänder blicken ut genom fönstret, varken hemma eller på jobbet eller hos någon av mina vänner. Utan för att det oftast är de scener som målas upp när man pratar om Sverigebilden och jag hade fått för mig att människor i andra länder betraktade oss svenskar som lätt naivt handlingsförlamade inför en stundande katastrof.

mulligans

Men där i Dublin, på Gubbpuben Mulligans kom mina fördomar om Sverigebilden på skam. Av olika anledningar började vi prata med två yngre herrar som blev helt lyriska när de hörde att vi kom från Sverige. Förutom att de inte kunde förstå varför vi väntade så länge med att låta barnen börja skolan så pratade de om hur välutbildade alla svenskar var, hur flitiga vi är, om vår jämställdhet och långa ledighet med barnen. De såg oss som den stora förebilden och hoppades att Irland en dag skulle nå dit vi är idag. Faktum är att de var så imponerade över Sverige att jag fick en liten aning om hur livet som rockstjärna måste vara.

Där i det höga sorlet på Mulligans i Dublin insåg jag hur mycket vi har att vara stolta över och att Sverigebilden inte är så solkad utomlands som den är här hemma. Visst har vi problem och utmaningar som vi måste se, skillnaden i arbetslöshet mellan svenskar och de med invandrarbakgrund är fortfarande för stora. Vårdköerna har blivit oacceptabelt långa skolan är inte längre anpassad till resten av samhället, för att nämna några. Vad vi absolut inte får göra är att nöja oss med att bara se dem, att konstatera att de är där. Nej jag är övertygad om att vi kommer att hitta nya lösningar och nya vägar FRAMÅT för att fortsätta vara ett av världens mest utbildade folk med hög grad av jämställdhet. Jag vill gärna att Irländarna skall fortsätta bli imponerade när jag säger att jag kommer från Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s