Interpellationer för landsbygden

ygdlandsbu

Om det var någon som orkade följa fullmäktige ikväll, och då särskilt mina interpellationer, så blev skillnaden mellan socialdemokraterna och centerpartiet, vad gäller landsbygden, mycket tydliga.

Min första interpellation var ställd till Mats Keijser och handlade om varför våra 14 största lantbruk måste betala sina miljöavgifter årligen istället för per timme efter utförd inspektion. Det är ett tydligt uttryckt önskemål från dessa bönder och handlar inte om att försöka smita från sina avgifter utan att få en möjlighet att påverka sin situation. Har man sina papper i ordning går inspektionen snabbare, något som både bonden och kommunen borde tjäna på.

Jag efterlyste någon slags likhetsprincip och fick till svar att det var precis det man gått efter. Alla företag med samma miljöfarliga riskklass skall behandlas lika. Och det är där vi tydligen skiljer oss. För sossarna verkar det lättare att jämföra bönder med miljöfarliga företag än med varandra, något som är otänkbart för mig. Det fanns inte ens i min fantasi. Bara att jordbruk klassas som miljöfarlig verksamhet stör mig, men det kan jag inte skylla på Mats Keijser.

Min andra interpellation var ställd till Helena Proos och handlade om att landsbygdssäkra besluten i kommunen. Vi diskuterade många bra saker men också huruvida Centerpartiet hade lämnat in remissvar till den fördjupade översiktsplanen. Jag hävdade att vi hade det och Helena att vi inte hade det. Båda hade rätt. Vi lämnade in under första rundan men inte under det sista samrådet. Vi hade inga nya frågor och de andra hade vi ju fått svar på. Inte de svar vi ville ha, men svar. Vi trodde inte vi skulle få andra svar bara för att vi skickade in det igen.

Vi diskuterade också om det räcker med att skriva att man skall ha ett landsbygdsfokus i sin budet eller om rådande rutiner kring detaljplaner räcker för att landsbygdssäkra besluten. Det tycker inte Centerpartiet. Vi vill att det ska finnas en landsbygdsutvecklare, så att bönder och andra företagare på landsbygden vet vem de ska vända sig till med just sina specifika bekymmer. Eller som ser till att det går att köra med dubbelmontage genom Enköpings stad.

Helena var mycket tydlig med att landsbygdsperspektivet inte är ett perspektiv man tar i beaktande vid beslut, utan de perspektiv man tar är de som fullmäktige har beslutat att man ska ha. Om Centerpartiet får majoritet efter valet kommer fullmäktige fatta beslut om att landsbygdsperspektivet ska beaktas i beslutsprocesserna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s