Nationaldag och skolavslutning och midsommar – så svenskt det kan bli

Jag bär min folkdräkt med stolthet tre gånger om året. När det är nationaldag, när det är skolavslutning och när det är midsommarafton. Inte för att jag är stolt Strömsundsbo (dräkten är från Strömsund) utan för att det är ett arv efter min älskade mormor.

nationaldag2

Under årens lopp har jag ibland fått höra att vi svenskar är dåliga på att fira vår nationaldag. Jag tror det stämmer. Vi minns inte längre hur det är att behöva slåss för rätten att få vara svensk. Andra länder baserar ofta sin nationaldag på den dagen de blev fria från en ockupation eller ett avgörande ögonblick i nationens historia. Sverige å andra sidan är ett urgammalt land. Vi har aldrig haft en avgörandets stund, någon proklamerar något, ett slag vinns och fram kliver SVERIGE så som det idag ser ut. Nej vår tidiga historia är höljd i dunkel och sakta men säkert har dagens gränser växt fram. Inte heller firar vi befrielse efter ockupation, även om Gustav Vasa lyckades hiva ut dansken tillfälligt. Det enda land som nästan har lyckats ockupera Sverige är danskarna men lika ofta har Sverige varit de som ockuperat andra. Vi minns inte hur det är att någon annan styr över oss, någon vi inte kan identifiera oss med. Därför har väl aldrig firandet av en nationaldag känts nödvändig. Vår identitet har aldrig varit hotad, inte så länge folksjälen kan minnas.

Kanske är det därför som det nästan var fult att vara stolt över Sverige när jag var liten, en slags national-Jante. Kanske är det därför som vi haft så svårt att integrera andra, för vad är egentligen svenskt? Vi har knappt behövt fundera på det, oockuperade som vi varit. Är det därför vi plötsligt känner oss så hotade och så lätt går på lögnen om att skolavslutningar inte får firas i kyrkan och psalmer inte får sjungas och flaggor inte får hissas? För lögn är det! I min skola är vi både i kyrkan och sjunger psalmer på avslutningen. Skulle det vara så att vi väljer att inte längre vara i kyrkan kommer det att bero på utrymmesskäl. Och jag lovar att det är svenska flaggor över allt.

Jag tror på fri asylrätt. Alla som känner att deras land inte längre är deras ska ha rätt att komma hit och fråga om de får bo här. Ibland kommer man att få ett nej, ibland ett ja. Får man ett ja ska alla resurser sättas in för att personen ska få bli en del av oss, någon som precis som jag vill fira nationaldagen. Det jag kräver av den personen är att hen respekterar våra lagar och försöker göra rätt för sig. Det är egentligen det jag kräver av alla som bor i Sverige, vare sig man är härstammar från Gustav Vasa eller fick sitt uppehållstillstånd igår.

Svensk blir man inte för att man vill dansa små grodorna ihop med mig på midsommarafton, eller äta sill, kaviar och surströmming. Då vet jag ett helt gäng som inte skulle få betraktas som svenskar. Att vara svensk är något som varje människa måste känna själv. För mig är det att älska den svenska naturen, ha grundläggande kunskaper om den Svenska historien för då förstår man lättare den nutida kulturen, att respektera våra lagar och respektera våra traditioner. Man behöver inte ens följa traditionerna men man måste respektera de som vill följa dem. Och man måste ha en känsla av att man vill bidra till Sveriges utveckling på något sätt, vara stolt över allt vi är bra på. Med min definition av svensk är det nog en hel del Vasa-ättlingar som inte skulle bli godkända som svenskar, tur att jag anser att de har rätt till sin egen tolkning av svenskhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s