Valet handlar om jämställdhet!

Jag brukar inte kalla mig feminist. Det finns så många som gör anspråk på det ordet. Dessutom ogillar jag som princip att stoppa in människor i ett fack. Särskilt mig själv.
Men bara för att jag inte kallar mig feminist så innebär det inte att jämställdhet inte engagerar mig och Sverigedemokraternas kvinnosyn ger mig en iskall klump i magen. Inte en sådan man får en varm sommardag av att äta för mycket glass, nej det här är ångest.
Just nu raggar de kvinnliga röster med bilden av att vi ska slippa bli våldtagna av afghanska unga män. Våldet mot kvinnor ÄR ett problem. Att så få döms för det är ett ÄNNU STÖRRE problem som jag tänker återkomma till. Men även om andelen överfallsvåldtäkter ökat så drabbas inte alla, och rösta på SD är absolut inte svaret på det problemet.
SDs familjepolitik, den vi kommer att få om de lyckas med sina raggningsknep, den kommer att drabba oss ALLA. Låt mig ge några exempel.

Dels vill de sänka rätten till fri abort från vecka 18 till vecka 12. Argumenten är skrämmande. Det ena tycks vara för att vi ska anpassa oss till andra länder. Varför det? Vilken nytta/fördelar för oss kvinnor finns i den anpassningen? Som lärare låter det mer som argumentet ”men han gjorde också” när man frågar en elev varför hen gjort något dumt. Bara för att andra beter sig dumt behöver man inte göra det själv.
Det andra argumentet skrämmer än mer. Att det skulle vara failade familjer som begår abort. Familjer på fall, som inte är kompetenta nog att avgöra sitt eget bästa. Där pappa Jimmy behöver gå in och styra upp. Låt oss leka med tanken att Sverigedemokraterna har rätt. Att de flesta aborter sker av unga flickor med dålig kontakt med sina föräldrar och andra vuxna, där utbildning inte är det som hägrar mest, tjejer som är rätt utelämnade till sig själva. Kommer en påtvingad graviditet verkligen vara det bästa för dem? HUR blir deras framtid bättre? Är inte risken överhängande att de fastnar i bidrag eller låglönejobb? HUR är det bra för dem? HUR är det bra för Sverige?
I samma veva vill man införa sambeskattning. Enkelt uttryckt går det ut på att den som tjänar minst i ett förhållande (oftast kvinnan) är med och betalar partnerns skatt. Så att den som tjänar mer får ÄNNU mer i plånboken och den som tjänar mindre får ÄNNU mindre. Sammantaget KAN en sambeskattning vara gynnsamt för familjen som helhet, men det är mannen som kommer att få pengarna i plånboken. Det innebär också att det blir mycket mer ekonomiskt att den som tjänar minst är hemma med barnen. Gissa vem det kommer att bli de flesta fall?! Åter ett förslag vars främsta syfte tycks vara att föra kvinnan tillbaka till hemmet för att laga mat, föda barn och servera mannen en drink när han kommer hem från jobbet.
Om vi dessutom lägger till förslaget om samvetsfrihet för kristna barnmorskor att slippa utföra sina arbetsuppgifter (i första hand aborter) så blir bilden ännu tydligare. För det enda ett sådant förslag skulle bidra med är att stigmatisera kvinnor som fattat detta jobbiga beslut. För det tycks bara handla om kristna barnmorskor. Har någon hört att andra yrkesgrupper ska få samvetsfrihet? Nej, trodde väl inte det. Muslimska män får inte samvetsfrihet från att hälsa på kvinnor med att ta i hand, men kristna barnmorskor ska få samvetsfrihet att slippa utföra sina arbetsuppgifter? Muslimska och kristna lärare får inte slippa undervisa om Big Bang, kristna läkare får inte samvetsfrihet från att slippa operera på HBTQ-personer! Så varför ska just kristna barnmorskor ges samvetsfrihet?

Som Centerkvinna är jag stolt över att vara med i ett parti som drivit på frågor som rätten till fri abort, särbeskattning och nu jobbar för en höjning för grundpensionen. Den pension som tilldelas de kvinnor som levt SDs drömliv. Den människor som SD kallar för fattigpensionärer och som ställs mot våra invandrare. Vore det inte bättre att se till att färre bara har grundpension, inte fler? Eller är det ok så länge det är kvinnor vi pratar om?
Som Annie Lööf sa: Det är allvar nu!
För vissa handlar valet i höst om välfärden, för andra om integrationen. För mig handlar det om jämställdhet och kvinnlig frihet. Något jag aldrig kommer att sluta kämpa för!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s