Värdegrund och värderingar

Det här är mycket mer en filosofisk betraktelse, snarare än en politisk.

Men förra veckan hamnade jag i en diskussion kring värderingar och värdegrund och den fick mig att börja tänka. Jag fick frågan: Vem bestämmer vår värdegrund?

Så här ser jag det: Ett lands värdegrund är summan av allas värderingar. Allra tydligast blir det i lagboken. Det som verkligen, av alla, betraktas som orätt är också olagligt. Vart fjärde år väljer man vilka värderingar man vill ska råda under de kommande åren. Det är vi politiker som stiftar lagarna, det är vi som pekar ut vad som är fel. Därför är det viktigt att vi politiker debatterar och tydliggör våra värderingar och den värdegrund vi vill stå på. Då blir det tydligt för väljarna vilka typer av lagar de kommer att få. Dock måste man som politiker också vara lyhörd för vilka värderingar som medborgarna har och varför, vad har format deras värderingar. Det är inte förrän vi börjar diskutera, dvs faktiskt lyssna på folks uppfattning som vi kan förstå vilka värderingarna väljarna har. Politiker ska debattera varandra men diskutera med medborgarna.

Sedan måste vi komma ihåg att det inte är politikerna som tolkar lagen. På senaste tiden känns det som om det är ett glapp mellan gemene mans uppfattning om vad som är rätt och vad som är fel och hur domstolarna tolkar lagen. Som kvinna kan jag särskilt känna så inför lagen om kvinnofrid och våldtäkter. Vad mina värderingar säger mig är rätt eller fel är inte direkt så som lagen tolkas av domstolar alla gånger.

Om glappet mellan medborgarnas värderingar och framför allt tolkningen av lagen, vilket då blir samhället eller landets värdegrund blir för stora uppstår en farlig frustration. En frustration som lätt vänds till förakt mot politiker och etablissemang som i sin tur lätt leder till populism vilket sällan är bra för någon i längden. Samma frustration kan också uppstå om man upplever att ens egna värderingar inte är värda något, eller rent av bespottas på, av det stora flertalet.

Jag önskar att jag hade en enkel lösning på  problemet med domstolar som inte tolkar lagar så som politiker tänkt sig, eller så som medborgarna anser stämmer med deras värderingar, men det har jag inte. Däremot tror jag det är oerhört viktigt att vi börjar prata med varandra. Diskutera istället för debattera! Om du möter någon med helt andra värderingar än du själv, tala inte om hur fel hen har. Fråga vad som format värderingarna, vilken verklighet ligger bakom? Kanske kan ni mötas och dela erfarenheter? Kanske ni båda har byggt er värdegrund, era värderingar på felaktiga fakta och fördomar? Kanske kan ni hitta en gemensam värdegrund?

Om vi alla diskuterar, INTE debatterar, värderingar med folk vi möter så kommer till sist debattklimatet att bli trevligare och frustrationen att minska. I alla fall hoppas jag på det.

Till sist vill jag som lärare betona vikten av att ha diskussioner kring värderingar med sina barn. Om inte föräldrar är tydliga med vilka värderingar de har och varför är det lätt hänt att barnen själva formar sina värderingar tillsammans med andra barn, utan vuxet stöd. Det brukar sällan bli bra. Föräldrars åsikter är det viktigaste som finns för barn, därefter andra barns åsikter och först efter det kommer vad andra vuxna (som barnen respekterar) tycker. Har man tur som lärare så finns man bland dem. Ett av skolans uppdrag ÄR att förmedla vårt samhälles värdegrund så som det är uttryckt i läroplanen, men det är svårt för eleverna att diskutera om de själva inte fått hjälp att sätta ord på vad de tycker och varför. Och det jobbet är föräldrar överlägset bäst på.

värderingar

Så för att sammanfatta tror jag att vi alla måste diskutera värdegrund och värderingar mer med varandra. Särskilt föräldrar med sina barn. Vi politiker måste lyssna på våra väljares värderingar samtidigt som vi måste debattera, eller i alla fall vara tydliga med, vad vi själva tycker och vilka värderingar vi har. På så sätt kan vi gemensamt forma en stadig värdegrund som är förankrad hos det stora flertalet människor i vård och land och som avspeglar sig i de lagar vi har.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s