Torkan, bönderna och om att bli svegan

Jag tittar ut över mina gräsmattor och mina rabatter, gula, torkade, döende och jag oroar mig över om min brunn ska sina innan höstens regn fyller på.

Men jag har tur. Jag behöver inte oroa mig på riktigt. inte som mina grannar. Inte de med hästar, kor och åkrar. Mina katter kommer inte att behöva skickas till slakt för att att gräsmattan dör. Jag riskerar inte att behöva gå till banken och förklara mig bankrutt för att grönsakerna torkar. Jag kan inte riktigt föreställa mig DEN oron det måste innebära.

torkan

Torkan har slagit hårt mot Sveriges bönder. Jag hörde siffran 10 miljarder. Så mycket har gått förlorat för  bönderna. Regeringen har tagit fram ett stödpaket om dryga miljarden. Det skulle i så fall täcke en tiondel av förlusterna. Om man dessutom tar höjningen av diesel och uteblivna EU-bidrag så känns det som allt för lite.

Centerpartiet har å andra sidan tagit fram ett förslag som skulle ge bönderna dryga 5 miljarder. Det innehåller en högre ersättning för varje djur än regeringens förslag. Det innehåller också stöd till de med växtodling, vilket regeringen i nuläget inte har erbjudit alls. Läs gärna mer på Centerpartiets hemsida.

Bör man då alls bry sig om böndernas problem? Är det inte så att om ett företag inte går bra får det gå i konkurs? Vi kan importera all vår mat! NEJ! Jag håller inte med om det resonemanget! Jordbruken och vår livsmedelsproduktion har en särställning. Enligt min mening borde vi snarare göra allt vi kan för att öka vår självförsörjningsgrad, inte minska den. Dessutom håller många produkter en kvalité som vi inte återfinner så enkelt i andra länder. Jag pratar så klart om antibiotika, besprutning osv. Därför behöver vi vara rädda om de få bönder vi har kvar.

Så vad kan man göra om man vill stötta våra bönder? Tja, själv tänker jag bli svegan! Ett utryck jag hörde Kristina Yngwe använda under helgens valkonvent. Det innebär helt enkelt att jag bara kommer att (försöka allt jag kan) bara äta 100% svenskt. Jag tänker fylla hela frysen med svenskt kött för att bönderna ska få betalt för de djur de tvingas slakta. Och om jag får möjligheten handlar jag gärna från bonden själv.

Som politiker tänker jag självfallet driva på ännu hårdare för att vi till så stor del som möjligt, gärna nära 100% ska äta mat producerad i Sverige i våra skolor och boenden!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s