Mer svensk mat!

Trots att det är valtider så tycker jag att man måste tala om när någon annan gör något bra. Vi kastar så mycket paj på varandra som det är.

Så jag vill börja med att tala om att jag tycker att det är mycket bra att sossarna lyckades få till en upphandling som innebar mer svenska råvaror i våra kommunala kök. Det var en viktig fråga vi inte hade lyckats lyfta tillräckligt. Däremot kan jag känna att de verkar nöjda nu. Som om alla råvaror som kan handlas svenskt gör det. Som om det inte skulle gå att göra mer.

Jag vill göra ännu mer!

För det första så är inte mer än 64% av maten svensk. I vissa fall beror det naturligtvis på att kaffe och bananer inte går att odla i Sverige. Inte heller tomater på vintern.  Redan här skulle vi kunna göra förändringar. MÅSTE vi äta bananer? Kan vi minska på avokadon i maten? Kan vi låta bli att äta tomater på vintern? Svaret är förstås att det kan vi. Sedan behöver vi inte gå hela vägen om aldrig äta en banan eller avokado, och ärligt talat tror jag vi skulle få ett uppror bland vår personal om vi förbjöd kaffe.

När vi sedan tittar på köttet som äts så är det visserligen uppe i 73% svenskt, men det borde vara hundra. Tittar vi på det processade köttet är det inte mer än 50% svenskt och osten ligger på 52%. Just ost är lite extra viktigt. Mjölkbönderna själva propagerar för vikten att äta svensk ost eftersom det är en produkt som kräver relativt mycket mjölk. En liten ost kan alltså göra stor skillnad.

När det gäller grönsakerna finns det inte ens statistik på hur mycket som är svenskt!

Med andra ord finns med mer kvar att göra! Åtgärder Centerpartiet vill ha mandat nog att göra!

Under tiden fortsätter den underbara personalen i köket på Skolstaskolan att märka ut de svenska råvarorna – utan att det blir ”ett flaggspel”

svensk mat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s