”Det är inte klart förrän klubban faller”

Det är politikernas variant av ”Det är inte över förrän det är över” eller engelskans ”it aint over till the fat lady sings”

Och den senaste tiden har det varit ett mantra. Vi i Centerpartiet har sedan valdagen deltagit i förhandlingar ett flertal gånger. Dock var det inga konstellationer där allt föll på plats förrän alliansen och Miljöpartiet hittade varandra. Visst hade vi hoppats på att Enköping skulle hitta en stabil majoritet, men så blev det inte. Som jag sa, inga konstellationer kändes rätt och vad är poängen med att inleda ett samarbete som man egentligen inte tror på? Hur de andra partierna upplevt sina samtal får de svara på.

Men idag föll klubban! Nu är det klart. Ingvar Smedlund blir kommunstyrelsens ordförande och jag vice ordförande. Jag är fortfarande lite i chock, har inte riktigt fattat att jag ska byta karriär för ett tag. Jesper Englundh blir oppositionsråd.

Att det inte blir en lätt situation är jag väl medveten om men samtidigt är jag en optimist. Jag tror att det parlamentariska läge vi står inför kan tvinga oss att jobba på nya sätt, samarbeta på nya sätt som utvecklar politiken istället för att fördumma den. Efter att ha suttit och pratat politik med den blågröna kombinationen känner jag att vi har goda möjligheter att hitta bra vägar framåt. På presskonferensen i går misstänkte nog Bengt Johansson och Anders Jagemo att vi var lite väl klämkäcka när vi beskrev samarbete. Men det var faktiskt enklare än vad jag i vissa stunder befarat. Men jag är inte naiv. Vi kommer att bli oense kring vissa delar, särskilt när det blir dags att prioritera och budgetera, men med det goda samtalsklimat vi hade sist så kommer det att gå att lösa.

Jag känner inte Jesper Englundh så bra än, men allt jag sett hos honom är en ung man med en vilja att göra det bästa för Enköping och enligt intervjun i Enköpingsposten är han villig att kompromissa för att hitta vägar framåt.

Jag tror ändå att det kommer att bli ett svettigt jobb bitvis och ibland kommer jag säkert att fråga mig vad jag gett mig in på. Men just ikväll ska jag fira med ett glas bubbel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s