Formuleringsfrustration och budgetpanik

Att säga att jag inte bloggar så ofta längre är väl dagens underdrift, milt sagt. Det beror inte på ovilja utan snarar helt förändrade förhållanden. Jag insåg att som kommunalråd och förstanamn blir lätt det jag säger en sanning som står för fler, även om det bara är min personliga åsikt som vädras.

Så här kommer ingen politisk betraktelse, däremot en personlig.

Den senaste månaden har jag hittat två nya ord. Det första ordet var budgetpanik. Det är det tillstånd man hamnar i när man inser att man har alldeles för mycket att göra på alldeles för lite tid och om man inte blir klar inom utsatt tid drabbas betydligt fler än en själv. Och så måste tillståndet naturligtvis uppstå i samband med budgetarbete. Jag har haft liknande tillstånd förut, till exempel tentapanik under tiden på högskolan, men då drabbas man bara själv. Borde finnas fler liknande tillstånd dock.

Formuleringsfrustration har jag visserligen haft förut men i så liten grad att jag aldrig känt behov av att sätta namn på det. Att formulera sig på rätt sätt är självfallet viktigt i skolans värld, liksom i politikens. Men ska vi vara ärliga så när man skriver för sjuåringar måste orden vara enkla och meningarna korta. Det är lättare då. I budgetskrivandets värld måste varje ord vägas så att intentionerna framgår utan att man blir för begränsande, man måste vara generell utan att det blir floskler. Och nej, jag kan inte garantera att det inte finns några floskler någonstans. De har en funktion att fylla och är ibland nödvändiga. Men konsten att formulera dem är svår och ett tu tre så har man drabbats av formuleringsfrustration. När man har skrivit om samma mening mer än tio gånger och det känns bara som att det blir sämre för varje gång, då vet man att man är drabbad.

Jag har en känsla av att jag kommer att hitta fler ord under den här resans gång. Jag hoppas nästa blir positivare.

Undertiden får ni njuta av min hägg som gör mig lycklig och en magisk regnbåge. Skulle jag drabbas av budgetfrustration så får jag väl prova att gå ut och gräva vid trädet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s