Vård och omsorgsnämnd i torsdags.

I torsdags var det nämnd-dags igen.
Den här gången blev det inga stora diskussioner precis. Det handlade mest om en avslutad upphandling.
Men en sak väckte lite funderingar hos mig och det är samarbetet mellan kommun och landsting. En av de saker som påverkar oss mest är faktiskt de som hos landstinget räknas som färdigbehandlade men som ändå kräver väldigt mycket hemsjukvård. Det känns som om den gruppen bara ökar. Kan det bero på att sjukhusen är fulla och inte har plats utan gärna skickar hem folk som, visserligen må vara färdigbehandlade för stunden, men som ändå behöver mycket eftervård. Kan en lösning vara mellanvårdsplatser här i Enköping eller skulle problemen kunna lösas på annat sätt? Om någon som är färdigbehandlad inte får plats i kommunen får vi vackert betala för varje dygn de stannar kvar på sjukhuset, men landstinget får inte betala när de skickar hem personer som skulle behöva ligga kvar för observation. Jag ska be att få påpeka att detta är min egen personliga åsikt och jag är övertygad om att landstingspolitikerna inte nödvändigtvis skulle hålla med mig, kanske inte ens min egen förvaltning… Men uppgörelsen och reglerna för kompensation för hemsjukvården utformades för ganska länge sedan när vårdtyngden så rätt annorlunda ut.
Det här måste jag fundera vidare på och kommentarer från olika håll som kan hjälpa mig att forma en åsikt mottages tacksamt.

2 kommentarer

  1. En åtgärd i det lilla som kommunen har egen rådighet över är att se till att de korttidsplatser som finns inte beläggs med personer som ska ha plats på särskilt boende. Att reservera korttidsplatserna kan innebära att de inte alltid är överfulla men då kan de fylla sitt syfte; att avlasta hemsjukvården, anhörigvårdare och hemtjänst. Det underlättar och ger bättre möjligheter för kommunen att ta emot färdigbehandlade från landstinget. Korttidsplatser kan vara en slags mellanvårdsplaster. För att denna del av vårdkedjan ska fungera krävs att det finns tillräckligt med platser på särskilda boenden så att de som ska iväg från ”kortids” till ett äldreboende har någonstans att ta vägen.

  2. Tusen ursäkter Magnus, jag bloggas så sällan (vilket jag skäms lite för) att jag helt missade att ge dig ett ordentligt svar.

    Jag håller helt med dig. Korttidsplatser skall inte upptas av personer som egentligen skulle behöva vara på ett omvårdnadsboende. Korttidsboendet är till för de som precis kommit hem från sjukhuset och som är tillräckligt pigga för att kunna åka hem igen, eller till ett boende, så snart allt praktiskt har blivit ordnat. Med det menar jag att man kanske måste få ett handtag, eller ledstång uppsatt innan man kan flytta hem igen, för att ta ett exempel. Korttidsplatser bör också kunna användas som avlastningsplatser i de fall en anhörig behöver få lite andrum ibland. Min mormor behövde andas lite mellan varven när morfar var dålig, och då var det en motsvarande en korttidsplats som räddade henne.
    Men för mig är inte det mellanvårdsplatser. Den typ av plats jag tänker mig är för den som kanske är färdigopererad på sjukhuset och därmed kan räknas som färdigbehandlad men som fortfarande behöver oerhört mycket hjälp. Om jag har förstått saken rätt så kräver de ganska avancerad och omfattande hemsjukvård.
    Missförstå mig rätt, jag gillar hemsjukvården. Jag tror att människor mår bättre av att komma hem fortare – i de flesta fall. Ibland tror att att mellansjukvårdsplatser skulle passa bättre. Den vård som bedrivs närmar sig snabbt landstingstyp och bör väl därför bekostas, åtminstone delvis, av landstinget. Det finns mellansjukvårdsplatser – i Uppsala. Platser som bekostas av landstinget.
    Jag tycker det ska finnas sådana mellansjukvårdsplatser här i Enköping! Bekostade av landstinget!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s