Paneldebatt 1 av 3

Idag var jag med på en paneldebatt arrangerad av våra pensionärsrörelser och nu när det är över kan jag erkänna att jag var såååå nervös. Natten till igår vaknade jag flera gånger i natt sov jag inte direkt lugnt.

Men en paneldebatt är det som är jobbigast för mig. Jag som är lärare är van att vara den som styr situationen, som ställer frågorna som vet svaren på frågorna.

Men det gick riktigt bra.

 

Första frågan gällde den största utmaningen kommande mandatperiod. Jag tror vi alla svarade ekonomin. Jag var rätt blockerad och hade inte fått ur mig mycket utan Johan Örjes support. Men jag kunde ändå trycka på digitaliseringen och samverkan mellan kommun och region som viktiga sätt att ta hand om ekonomin.

Nästa fråga handlade om hur vi planerar att hantera det faktum att våra ekonomer säger att det kommer att saknas i princip 350 miljoner under mandatperioden. Mitt svar var åter igen samverkan mellan kommun och region, samverkan inom kommunen och mellan kommuner. Jag pratade om vikten av att se till att kommuninvånarna går från bidrag till arbeten och vikten av att matcha rätt person med rätt jobb. I det arbetet blir våra företagare viktiga och jag tog upp hur viktigt det är att företagen i kommunen känner att de kan skapas och växa utan att fastna i kommunal ekonomi. Kommunen ska kännas som en del av lösningen, inte en kontrollant.

En annan fråga som kom upp var om vi kunde tänka oss att lägga ner all förebyggande verksamhet i kommunen. I min värld var det en märklig fråga. Vi kan ju knappast lägga ner lagstadgad verksamhet, men ingen vill väl lägga ner det förebyggande? Alla är mycket medvetna om att det med all säkerhet kommer att kosta oss mer i slutänden. Men faktum kvarstår att om ni någonsin står inför beslutet att lägga ner delar av det förebyggande eller delar av det lagstadgade har vi inget val. Men jag ser inte att vi är där än, vi kanske aldrig kommer dit. Däremot förutsätter jag att det förebyggande arbetet kontinuerligt förändras och utvecklas utifrån forskning och förändringar.

Jag hade naturligtvis kunnat göra som vissa av de andra partierna och lovar mer pengar, men jag lovar inte saker jag inte är 100% säker på att jag kan hålla. Dessutom lovade jag mig själv att inte bli en politiker som inte vågar ta de tuffa besluten. Väljarna får avgöra om det gör mig bättre eller sämre.

skylt

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s